Stefan Winter Weissburgunder 2019, kwaliteitswijn zonder poespas

“What you see is what you get” is zeker van toepassing op deze heerlijke Weissburgunder van Stefan Winter.

De wijnmakerij van Stefan Winter is gesitueerd aan de voet van de Kloppberg, in het plaatsje Dittelsheim. Dittelsheim ligt in de grote Duitse wijnregio Rheinhessen. Sinds 2000 zwaait Stefan Winter de scepter over de circa 20 hectare aan wijngaarden in het heuvelachtige landschap van Rheinhessen. De bodem van die wijngaarden bevatten veel kalksteen en mergel van klei. De belangrijkste druif in de wijngaarden van Stefan Winter is de Riesling. Daarnaast spelen de “Burgunders” (Weissburgunder, Grauburgunder en Spätburgunder) en de Chardonnay een rol van betekenis in het assortiment van wijnen. En dat assortiment is breed: van “instapwijnen” tot Grosses Gewächs.
Het domein is sinds 2013 lid van het prestigieuze Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP).

Ik proef de “instap” Weissburgunder van Stefan Winter. Wat opvalt is het sobere/simpele uiterlijk van het etiket. De informatie is exact voldoende en niet meer dan dat. De fles is eenvoudig te openen door middel van de schroefdop. Aan deze Weissburgunder hangt een prijskaartje van € 8,95 en de wijn is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak.

eenvoud…

Stefan Winter Weisburgunder 2019

Helder en strogeel van kleur met een gemiddelde kleurintensiteit voor witte wijn. Ik zie wat belletjes in het glas bij het inschenken.
Een frisse neus met fijne geuren van gele appels en limoen. Wat florale aroma’s. Iets vuursteen en natte kalk.
Iets prikkend/tintelend op de tong. Citrusfruit, appels en gele grapefruit. Sprankelend en sappig van smaak met een piepklein restzoetje. Precies en zuiver. Precies in de zin dat er een spannend evenwicht is tussen zoet en zuur.

Wat een heerlijke wijn is dit! Een vrij strak, fijn en slank smaakpalet. Een wijn die je doet verlangen naar nog een glas. Een aanrader!

Een sterke score voor de Weissburgunder van Stefan Winter: 14,9 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #weissburgunder #rheinhessen #deutscheweine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *