Wat heeft wijn uit Zuid-Afrika in zijn mars? Op de proeftafel staat een toch wel bijzondere wijn.
Ik heb al eerder bericht over de actie van South African Tourism, om de wijnboeren in Zuid-Afrika en hun heerlijke producten in de spotlights te zetten, klikt u HIER maar eens.
Ik heb al eerder bericht over de actie van South African Tourism, om de wijnboeren in Zuid-Afrika en hun heerlijke producten in de spotlights te zetten, klikt u HIER maar eens.
South African Tourism heeft ons, in het kader van de actie “Mijn wijnreis naar Zuid-Afrika” een fles toegestuurd van het wijngoed Stark-Condé.
Stark-Condé is gelegen in de Jonkershoek Valley, in de regio Stellenbosch. Deze wijn komt uit de Three Pines-range. Three Pines refereert aan een uitzichtpunt bij het wijngoed, van waaruit de hoogste gelegen wijngaarden te zien zijn.
Van deze Cabernet Sauvignon, wat overigens een blend is van 90 procent Cabernet Sauvignon, 5 procent Merlot en 5 procent Petit Verdot, zijn in totaal 4.049 flessen geproduceerd. De wijn heeft 22 maanden op Franse eikenhouten vaten (70 procent nieuwe vaten) liggen rijpen. Het alcoholpercentage is 14,69 procent, om maar eens precies te zijn.
De verkoopprijs van deze wijn ligt tussen de 25 en 35 euro.
Hoe hoog is het niveau van deze wijn? We gaan het proeven…
Stark-Condé “Three Pines” Cabernet Sauvignon 2010
Een zeer diepe kleur, donkerrood. Vol in de rand, rood tot purper. Een olieachtige viscositeit (2,9).
Aards en rijk in de neus. Zwarte bessen, iets leer, gerookte ham, cederhout, vanille en mint. Gedistingeerd en verfijnd. Klasse ruik je! (4,3).
Vol op de tong. Romig, wat peper, vettige bramen en bosbessen en zoethout. Ronde, redelijk zachte tannines. Intens. De zuren zorgen voor een mooie balans met het zware, donkere Cabernet-fruit (8,3).
Verleidelijke en zwoele wijn met veel lengte en een breed smaakpalet. Pure topklasse die maar weer eens aantoont waartoe men in staat is in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw (2,8).
Advies: 1 tot 2 uur van tevoren openen en overschenken in de karaf.
Totaal 18,3 punten. Drinken nu tot 2024.