Sportoletti Assisi Rosso 2018, vol rood uit Umbrië

Een goede en vriendelijk geprijsde rode wijn uit het groene hart van Italië: Assisi Rosso van het huis Sportoletti.

Even voorstellen: Sportoletti

De wijnmakerij van het huis Sportoletti is gesitueerd in de plaats Spello. De 26 hectare aan wijngaarden van dit huis bevinden zich in de heuvels tussen Spello en het bekende Assisi. Momenteel worden er vijf verschillende wijnen geproduceerd: deze Assisi Rosso DOP, Assisi Grechetto DOP, Villa Fidelia Bianco IGP, Villa Fidelia Rosso IGP en Villa Fidelia Passito IGP. Het huis werkt met zowel inheemse rassen als met bekende mondiale rassen zoals Chardonnay, Merlot en Cabernet Sauvignon. De afgelopen tien jaar is de productie stabiel gebleven op ongeveer 200.000 flessen per jaar. Naast deze wijngaarden heeft het bedrijf ongeveer 2.000 Moraiolo-olijfbomen, waarvan de vrucht een uitstekende extra vierge olijfolie produceert.

Het verhaal achter Assisi Rosso

De Assisi Rosso bestaat uit een blend van 50 procent Sangiovese, 30 procent Merlot en 20 procent Cabernet Sauvignon. De wijngaarden liggen op 400 meter hoogte in het Assisi DOP ( Denominazione di origine protetta , beschermde oorsprongsbenaming) gebied. Het Assisi DOP-gebied werd opgericht in 1997. Aanvankelijk stond het bekend om extra vergine olijfolie, maar het gebied werd erkend als een wijnbouwpotentieel. De stokken van de wijngaarden zijn ongeveer 17-18 jaar oud. De vinificatie heeft plaatsgevonden in thermisch geconditioneerde tanks met regelmatige pompoverslagen en délestage (het onderdompelen van de druivenmassa). De wijn is “verfijnt” in Frans eiken barriques van twee jaar oud gedurende enkele maanden en vervolgens in flessen gedurende 6 maanden. Het alcoholpercentage is 14 procent.

Voor kwaliteitswijnen uit Umbrië verwijs ik u graag naar Umbriawijn.nl. De wijn(web)shop heeft een uitgebreid assortiment van meer dan 80 wijnen uit deze streek. Daarnaast kunt u ook terecht voor andere delicatessen uit Umbrië, zoals olijfolie, truffel producten, risotto, pasta, balsamico etc.
Een echte “Umbrië” specialist dus!
Deze Assisi Rosso kost u slechts € 7,45 en dat is een prijs waar u zeer veel wijn voor terug krijgt…..

Sportoletti Assisi Rosso 2018

Een diepe, donkere granaatrode kleur. Intensiteit 4 uit 5. In de rand purperrood en iets bleek uitwaaierend.
Een open en aangename neus. Zoet rijp fruit van zwarte kersen en bosbessen. Iets (zon)gestoofd en wat peper. Fris en zuiver.
Licht stroef op de tong met een wat zanderig en dik mondgevoel. Wat drogend. Zwarte peper, teer en bittere chocolade. Het rijpe donkere fruit wat zich in de neus al liet gelden, komt goed tot uitdrukking in de smaak. Vrij zachte zuren die deze wijn toch een fijne frisheid geven. Rond en vol van body.

Assisi Rosso is weliswaar een wat ongecompliceerde wijn, maar daarnaast toegankelijk, vol en iets robuust. Sappig en puur met mooie aardse smaken, in combinatie met rijp donker fruit. Een wijn die veel biedt voor zijn prijs en daarom een zilveren medaille waardig!

Een prima score voor deze Assisi Rosso: 15,5 punten.

De wijn is nu goed op dronk. Bewaren kan, een jaar of 4-5.


#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #umbriawijn #umbrie #italiaansewijn