Sophos Saperavi, alleen voor mannen

Sophos Saperavi, alleen voor mannen

De Sophos Saperavi is een zeer jonge wijn van de tanninerijke Saperavi druif. Even geduld, maar dan heb je ook wat…


Lees verder na de advertentie exaro

De Sophos Saperavi komt van een klein wijnhuis in de buurt van Mukazani in Georgië. Al eeuwenlang worden hier de wijnen op dezelfde manier gemaakt. Dat betekent dat je alleen werkt met topdruiven en die krijg je uit een hele strenge selectie. Bij het fermenteren worden geen bijproducten gebruikt en alles geschiedt op een heel natuurlijke manier. Op die manier krijg je een enorme extractie uit de schillen en uit de pitjes. De druiven worden ontsteeld om harde tannine te voorkomen.

De Sophos Saperavi is te koop bij Ghvino op https://ghvino.nl/product/sophos-winery-saperavi-2020/ voor € 16,95.

Geproefd:
Sophos Saperavi, een wijn alleen voor mannen?

Kleur: de kleur van de Sophos Saperavi is heel diepdonker en purperrood op de tong. In de rand loopt de kleur heel ver diep door en is de kleur vol en purperpaars / 3,0

Neus: de neus is in het begin nogal gesloten, dus even beluchten. Na het beluchten is de neus meer open. Jonge kersen van de Saperavi druif vullen je neus. Ik vind hierbij nog wat kruiden, viooltjes, vleugje rokerig hout en natte aarde. De neus is medium vol en diep. Later komt de neus goed los in het glas / 4,1

Smaak: de smaak heeft veel tannine, maar toch is alles in balans. Als je mond enigszins aan de tannine gewend is, haal ik er jonge kersen, natte aarde, wat kruidige salmiak en viooltjes uit. De body is zeer vol met veel tannine (8 op de schaal van 10). De afdronk is vol en loopt lang door in de mond met een einde van natte klei en viooltjes / 7,7

zilveren medaille van wijngekken.nl

Mijn eindoordeel over de Sophos Saperavi:
De Sophos Saperavi is een nog zeer jonge wijn, maar wel een met potentie. De tannine is nog zeer sterk aanwezig en dat komt ook door de concentratie van deze Georgische wijn en omdat deze wijn maar een minimale filtering heeft gekregen. Als je niet filtert krijg je meer sediment in de wijn en dat maakt de wijn dan ook iets droger. Als je door de tannine heen proeft, dan krijgen de evenwichtige smaken een kans, je vindt zelfs iets complexiteit in de wijn en dat vind ik bij heel tanninerijke wijnen altijd moeilijk waarneembaar. Als je de Sophos Saperavi nu proeft of drinkt dan moet je wel van tanninerijke wijnen houden. Houd je niet van tannine, leg dan deze wijn nog een paar jaar weg en het wachten word zeker beloond. Update: de volgende dag (en ook de 3e dag) is de tannine veel toegankelijker. De Saperavi is veel weelderiger met complexe tonen en fantastische zuren. De punten zijn dan ook aangepast / 2,5

Dus geef ik deze Sophos Saperavi uit Kakheti een totaal van 17,3 punten en een Zilveren WijnGekkenMedaille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *