Somsis Blanco 2016, DO Montsant, Spanje

Somsis Blanco 2016, DO Montsant, SpanjeSomsis Blanco 2016 is een wijn met een Nederlands tintje..

Kent u Nederlanders die over de grenzen van Nederland getrokken zijn om hun wijnheil ergens anders te gaan zoeken? Nee…?

Natuurlijk wel! ILJA GORT! Hij is de bekendste Nederlandse knuffelwijnboer die in Frankrijk zijn casa (zeg maar Chateau) heeft gevonden. Maar er zijn meer Nederlanders die naar het buitenland zijn vertrokken om daar iets moois op te bouwen. Minder bekend dan Ilja, maar de passie is volgens mij hetzelfde…

Op NLwijnboeren.nl kunt u er een paar vinden en weet u wat nu zo leuk hieraan is: wij hebben de wijnen die deze Nederlandse wijnboeren aldaar maken mogen proeven! Is dat niet leuk!?

Is dit nu een Nederlandse of een Spaanse wijn?

De eerste dat bij mij op de proeftafel is verschenen is deze Somsis Blanco 2016 van de familie Persoon in Spanje. De Nederlandse familie Persoon, met aan het hoofd Ruud en Jacqueline, heeft sinds 2006 in het mooie en pure Montsant in Noordoost Spanje een wijndomein. De druiven van de wijnstokken die op diverse terrassen staan, worden hier nog met de hand geplukt en de hele familie helpt mee!

Somsis Blanco 2016 is een witte wijn gemaakt van de Garnacha Blanca en Macabeodruif en een deel van deze wijn krijgt een eikenhouten opvoeding.

Te koop zijn deze wijnen ook (dat is wel handig) en wel bij Coop (HIER TE BESTELLEN) voor de prijs van € 7,49 per fles.

Rest mij u nog te vertellen dat deze witte Spaanse wijn met een Nederlands tintje 13% aan alcohol in zich heeft.

Somsis Blanco 2016

De kleur van Somsis Blanco 2016 is lichtgeel/geel over de tong met een licht groene zweem. Somsis Blanco 2016 is kraakhelder en loepzuiver en heeft een zeer mooie fonkeling in de rand. Mooie kleur. (2,8)
In de neus heeft Somsis Blanco 2016 heerlijk fruit; exotisch en witfruit (limoen, meloen en banaan) Rijp en aangenaam. De neus van deze Blanco komt redelijk los. (3,8)
Op de tong is deze witte Spaanse zacht en redelijk soepel. Ook hier exotisch fruit (lychee en meloen) en deze Spaanse schoonheid heeft zachte zuren. Lichtjes heet. Matige breedte en zeer genuanceerde houttonen op de achtergrond. Redelijk op de mid-palate en een goede afdronk. (5,6)
Somsis Blanco 2016 is een prettige witte wijn, waarbij je je, wanneer de neus tot je is gekomen, waant in exotische oorden. Het nieuwe hout is zodanig geïntegreerd dat het licht waarneembaar is. Somsis Blanco 2016 is lekker fris en fruitig en…voor een goede prijs! (2,0)

De wijn kan u nu al reeds nuttigen en is houdbaar tot en met 2019. Ik geef deze witte Spanjaard een totaal van 14,2 punten {80+PP} en **. Heerlijk voor de aankomende zonnige zomer!

Wist u overigens dat deze Nederlandse wijnboeren ook een eigen Facebookpagina hebben? Klik HIER en volg hen, want dan blijft u altijd op de hoogte van hun belevenissen…