Solomnishvili 2008, Saperavi, Qvevri, Georgië

Solomnishvili 2008, Saperavi, Qvevri, GeorgiëSolomnishvili 2008 is gemaakt van de Saperavidruif en volgens de Qvevri-methode. Dit is iets UNIEKS!

Wat dat laatste precies inhoudt kan je HIER gewoon terugvinden, want Martin heeft dat daar in begrijpelijke taal opgeschreven.

U moet weten dat als u deze wijn koopt en proeft, dat u wat UNIEKS drinkt. Slechts 1.500 flessen van de 0,25 hectare wijngaard waarvan de gemiddelde leeftijd van de wijnstok 75 jaar is. De opbrengst is dus beperkt en hetgeen natuurlijk nooit onder de € 25 in de schappen kan liggen.

Overigens kan u deze wijn alleen bij de speciaalzaken kopen, zoals GHVINO.NL die ook een hele leuke wijnzaak
heeft in Purmerend. Loop eens binnen in de Peperstraat, want daar treft u de zeer vriendelijke en enthousiaste eigenaar tegen het lijf en mocht hij er niet zijn, dan is natuurlijk zijn echtgenote van de partij die u behulpzaam en met kennis u wegwijs maakt in de wondere wereld van de Georgische wijnen.

Terug naar de wijn.

Verkrijgbaar voor een prijs van € 31,95 bij onze specialist en met dat in het achterhoofd gaan we de wijn proeven. Wel gekaraffeerd voor een paar uur en licht gekoeld.

Laat de wijn spreken.

Solomnishvili 2008, Saperavi, Qvevri

Solomnishvili 2008 heeft een mooie volle donkerrode egale kleur over de gehele tong tot diep in de rand. De diepte is zeer diepdonker. Zeer volle topkleur.
In de neus mooi rond donker kersen- en pruimen fruit. Wat chocolade en kruiden. Wat sinaasappel. Boterig en smoothy. Zeer rijp. De neus komt redelijk goed los.
Op de tong is de eerste indruk direct van het gegeven dat we hier te maken hebben met een kwaliteitswijn. Mooi rond en heel lichtjes droog, maar het mag bijna geen naam hebben. Zeer rijp donkerrood bessenfruit met wat pruim, maar ook wat lichter rood (framboos)fruit. Sappig, intens met wat ontbijtkoekkruidigheid en wat munt. Fluwelig en smakelijk. Ook wat houttonen (wat sigaartonen), maar alles subtiel. Geen zware wijn, maar wel volledig is balans. Goed op de mid-palate en ook in de breedte en diepte is het prima gesteld. Zachte zuren houden de wijn in evenwicht. Een lichtjes droge, maar sappige brede afdronk.
Kwaliteit verloochent zich niet en deze Solomnishvili 2008 laat zien dat de kwaliteit op hoog niveau staat. Selectie, aandacht, liefde en wijnkennis worden gebruikt om dit soort wijnen te produceren. Ondanks de toch wel forse prijs is de wijn zijn prijs dik waard.

Wederom zien we dat Georgië een serieus wijnland is. Dat weten ze in Georgië, maar of de rest van de wereld dat weet…? Ze moeten gewoon wat doen aan de marketing en dan weet de rest van de wereld het ook. Het nadeel is dan weer dat de prijs verder omhoog gaat en dat zou zonde zijn.

Een totaal van 17,5 punten

Nu gewoon te drinken (ikzelf had het voor een paar uur gekaraffeerd, maar of dat echt noodzakelijk is geweest, betwijfel ik) en jaren houdbaar.

#wijn #wijngaard #proefrecensie #Ghvino #Purmerend #Georgië #Qvevri #Saperavi #rodewijn #wine #tastingnote