Sint Catharinadal Rosé 2018, een NL rosé die je geproefd moet hebben!

Deze rosé van Sint Catharinadal is er één die ik zeker kan aanbevelen, het is een wijn van uitstekend niveau.

Professionele aanpak

in augustus van dit jaar heb ik een bezoek gebracht aan het “vrouwenklooster” Sint Catharinadal in het Brabantse Oosterhout. Na afloop van het bezoek was ik onder de indruk: het maken van wijn wordt daar op een professionele manier aangepakt. Het uitgebreide verslag van mijn bezoek kun je HIER nalezen.
In dat verslag staat ook een recensie van de houtgelagerde Chardonnay. Eerder heb ik de blend van Auxerrois, Pinot Blanc en Pinot Gris geproefd. Beide wijnen maakten een zeer goede indruk.

Gamay druif in deze rosé

Nu is het de beurt aan de rosé van 2018. Deze rosé is gemaakt uit een blend van de druivenrassen Pinot Noir en Gamay. Nu kom ik de Pinot Noir geregeld tegen in Nederlandse wijnen, het gebruik van de Gamay is (in Nederland) natuurlijk best wel uitzonderlijk te noemen. De wijn heeft 12, 5 procent alcohol.

Sint Catharinadal Rosé Pinot Noir/Gamay 2018

Een fonkelend heldere, lichte rosé kleur die “Provencaals” aandoet. De intensiteit is 2 op een schaal van 5 voor rosé wijnen.
De neus opent zich goed: fruit van peer, ananas en limoen. Ook wat natte steen. Zuiver, elegant en fris.
Licht tintelend in de eerste aanzet. Ook een iets vettig mondgevoel. Aardbeien, gele appels, ananas en citrusfruit (rode grapefruit). Fijne, iets knisperende zuren. die prachtig geïntegreerd zijn en zorgen voor een gezonde spanning in de wijn. Plezierig droog in de afdronk.

Sint Catharinadal heeft met deze rosé een wijn van een uitstekend niveau geproduceerd. Een spatzuivere en sprankelende rosé die zonder meer de buitenlandse concurrentie in deze prijsklasse aankan.

Score voor deze prachtige rosé van Nederlandse bodem: 15,5 punten.

De wijn is nu prima op dronk. Ik adviseer jong drinken (binnen nu en twee jaar), dan blijft de frisheid mooi bewaard.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #sintcatharinadal #nederlandsewijn #pinotnoir #gamay