Sint Catharinadal Ricwera 2022, een vriendelijke rosé

Van het prachtige Norbertinessenklooster in Oosterhout (NB) komt deze rosé uit het rijke oogstjaar 2022.

Sint Catharinadal is de naam van een Norbertinessenpriorij in het Brabantse Oosterhout. Sinds 1647 wonen onafgebroken de zusters in dit mooie klooster. Sinds eind vorige eeuw is het aantal zusters helaas dalende. Om inkomsten te blijven genereren voor behoud van het klooster heeft men onder andere gekozen voor de aanleg (in 2014) en exploitatie van een wijngaard. Daarnaast is er een restaurant (De Blauwe Camer) en een kloosterwinkel op het terrein aanwezig.

Ricwera is vernoemd naar de eerste Norbertines. Het oogstjaar 2022 heeft gezorgd voor een grote opbrengst van uitstekende kwaliteit. Deze rosé bestaat uit een blend van Pinot Noir en Gamay. De wijn heeft 12 procent alcohol en de flesafsluiter bestaat uit een kurk.

Sint Catharinadal Ricwera 2022

Helder en licht zalm-rosé in het glas. De kleur neigt naar oranje/amber.
Wat aroma’s van reductie in de neus (net zoals bij de witte Norbertus). Meer contact met zuurstof doen deze aroma’s voor een groot deel afnemen, maar niet volledig. Verder ruik ik rode appels en aardbeien.
Rond en licht romig in de mond. Fijne tuinkruiden en rijp fruit van rode appeltjes, bosaardbeien en rode kersen. Best wat zuren die de smaak opkrikken en body geven. Sappig en fruitig.

Ricwera is een vrij zachte, soepele en plezierige rosé van Sint Catharinadal. De wijn heeft, net als de witte Norbertus, wel wat lucht nodig om de aroma’s van reductie in de neus te doen verminderen.

Score voor de Ricwera 2022 van Sint Catharinadal: 13,8 punten.

2 gedachten over “Sint Catharinadal Ricwera 2022, een vriendelijke rosé”

  1. heb een doos van deze rosé gekocht. Vond het een goed idee. Maar zoals zo vele rosés blijft er iets te weinig smaak over en iets te zuren en wat bitters.

  2. Beste lezer, bedankt voor uw reactie. Zoals u uit mijn proefnotitie kunt lezen, ben ik helaas ook niet “omvergeblazen” door deze rosé. Mijns inziens is er tijdens de vinificatie iets niet goed gegaan (reductie). Dat is jammer, want de door mij geproefde jaargang 2018 laat zien dat het ook anders kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *