Sint Catharinadal Norbertus 2022, lieflijk wit uit het klooster

De druivenoogst 2022 in Nederland is algemeen omschreven als bijzonder goed geslaagd. Mijn verwachtingen waren dan ook hoopvol voor de wijnen van Sint Catharinadal.

Sint Catharinadal is de naam van een Norbertinessenpriorij in het Brabantse Oosterhout. Sinds 1647 wonen onafgebroken de zusters in dit mooie klooster. Sinds eind vorige eeuw is het aantal zusters helaas dalende. Om inkomsten te blijven genereren voor behoud van het klooster heeft men onder andere gekozen voor de aanleg (in 2014) en exploitatie van een wijngaard. Daarnaast is er een restaurant (De Blauwe Camer) en een kloosterwinkel op het terrein aanwezig.    

De bodem bestaat uit zandgronden met op grotere diepte een leemlaag, die water vasthoudt.  Vooraf is uitgebreid bodemkundig onderzoek geweest en is de grond bewerkt en geschikt gemaakt voor het verbouwen van druiven. Tijdens dat onderzoek is een karrenwiel in de grond gevonden wat uit de Romeinse tijd stamt. Het karrenwiel is te zien bij de wijnmakerij. In het logo van Sint-Catharinadal staat het wiel ook afgebeeld.

De eerste oogst vond plaats in 2017. Op Sint Catharinadal zijn traditionele druivenrassen aangeplant: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Auxerrois en Gamay. De wijngaard wordt veelal het hele jaar door onderhouden door vrijwilligers en mensen van het sociaal werkbedrijf MidZuid. Het oogsten gebeurt handmatig. De vinificatie vind plaats in het “wijnhuis” van Sint Catharinadal. Daar heeft men eigen middelen om wijn te maken en op te slaan in eikenhouten vaten en roestvrijstalen opslagtanks.  

Het oogstjaar 2022 heeft gezorgd voor een recordopbrengst aan wijn.  Hoofdzuster Maria Magdalena heeft enkele maanden geleden een video-oproep gedaan om de flessen witte Norbertus en de rosé Ricwera van deze recordoogst aan de man te brengen.  Ik ga deze wijnen voor u proeven, alsmede de rode Elizabeth. Ik start met de Norbertus, een blend van Auxerrois, Pinot Blanc en Pinot Gris.
De prijs (af kloosterwinkel) is € 14,50.

 Sint Catharinadal Norbertus 2022 

Licht strogeel in het glas. Wat schuimend, de wijn lijkt iets na te gisten.
In de neus komt in eerste instantie een reductief aroma in de vorm van ei en asperges los. Na verloop van tijd (en zuurstof) verdwijnt dit aroma grotendeels, maar niet helemaal. Daarnaast zijn er fijne fruitaroma’s van ananas, limoen en gele appels.
Iets tintelend op de tong. Een bittertje van gele grapefruit. Fruit van gele appels en mirabellen. Een wit pepertje en wat gisttonen. Iets vanille. Vrij zacht van smaak met milde zuren.

Norbertus is een lieflijke witte wijn van Sint Catharinadal. Een minpuntje in mijn ogen is dat de wijn wat kenmerken van reductie heeft, wat tijdens de vinificatie is ontstaan. Ik adviseer dan ook om de wijn wat lucht te geven (bijvoorbeeld karafferen), dat komt de geur en smaak ten goede.  

Score voor de Norbertus 2022 van Sint Catharinadal: 13,5 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *