Sint Catharinadal Elisabeth 2022, een wijn met twee gezichten

Ter afsluiting van mijn proefsessie “Sint Catharinadal 2022” proef ik de rode Elisabeth. Een wijn met twee gezichten.

Na de witte Norbertus en de rosé Ricwera is het nu de beurt aan de rode Elisabeth. De naam Elisabeth verwijst naar de moeder van de Zalige Norbertines Gertrudis. Elizabeth is een wijn gemaakt van de Pinot Noir druif. Het zonnige, warme oogstjaar 2022 heeft gezorgd voor rijpe druiven die een alcoholpercentage van 13,5 procent opleverden.
De prijs voor deze Elisabeth is € 17,25 (af kloosterwinkel).

Sint Catharinadal is de naam van een Norbertinessenpriorij in het Brabantse Oosterhout. Sinds 1647 wonen onafgebroken de zusters in dit mooie klooster. Sinds eind vorige eeuw is het aantal zusters helaas dalende. Om inkomsten te blijven genereren voor behoud van het klooster heeft men onder andere gekozen voor de aanleg (in 2014) en exploitatie van een wijngaard van zo’n 7,5 hectare. Inmiddels is de wijngaard verder uitgebreid. Daarnaast is er een restaurant (De Blauwe Camer) en een kloosterwinkel op het terrein aanwezig.     

Sint Catharinadal Elisabeth 2022

Een heldere, licht tomaat/robijnrode kleur. Bleekrood in de rand.
In de neus komt na het walsen een iets indringend aroma los wat veroorzaakt wordt door reductie tijdens de vinificatie. Het gaat hier om aroma’s van eieren en aceton. Ook wat gisttonen. Ik ben deze aroma’s ook bij het proeven van de Norbertus en Ricwera tegengekomen. Een restant van de wijn heb ik de volgende dag nog eens beoordeeld en ik moest concluderen dat de aroma’s wel verminderd waren, maar niet verdwenen. Naast deze aroma’s ruik ik rode kersen en rode appels.
Op de tong laat de wijn vrij milde zuren zien en een licht ruw kantje van de aanwezige tannine. Wat gist, vanille en rijp rood fruit van rode bessen, kersen en vlierbessen. Wat mollig, rijk en vrij vol. Je proeft duidelijk de rijpe druiven van dit zonnige oogstjaar. Een fijn restzoetje rond het af.

De Elisabeth is in de smaak best overtuigend, rijp en vol. Jammer dat zich ook in deze wijn van Sint Catharinadal geuren van reductie bevinden, die niet geheel verdwijnen na veelvuldig contact met zuurstof. Dat maakt het lastig om een algemeen oordeel te vellen over deze wijn met twee gezichten (geur en smaak).

Score voor de Elisabeth 2022 van Sint Catharinadal: 13,9 punten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *