Silvaner Eiswein 2018, iets speciaals?

Eiswein is een benaming die vele wijnliefhebbers tot de verbeelding spreekt. Ik proef er één, gemaakt van bevroren Silvaner druiven.

Deze Eiswein is afkomstig uit de regio Rheinhessen. Producent is de Gustav Adolf Schmitt’sche Weinkellerei, gevestigd in Nierstein. Een bedrijf met een lange historie.
Dit halve flesje zag ik liggen bij een filiaal van grootgrutter AH. Aan de fles hing een prijskaartje van € 11,99.
Voor zo’n zeldzaam en arbeidsintensief product als Eiswein betekent dat wel dat je, voor deze prijs, geen hoge verwachtingen mag hebben van de kwaliteit. Maar toch, dit is een Eiswein. In het artikel Eiswein…en de ijskoude wereld van de Eiswein! kun je alles lezen over deze bijzondere wijnsoort.

Zoals gezegd, een half flesje. Het alcoholpercentage is, zoals gebruikelijk bij dit soort wijnen, gering met slechts 6,5 procent. Een speciale wijn op een speciale dag….

Silvaner Eiswein 2018 Rheinhessen

Licht goudgeel in het glas. Niet heel intens van kleur.
In de neus tref ik zoete aroma’s aan van honing, blanke rozijnen, lychee en perzik. Het bouquet opent zich goed.
Een iets stroperig, vettig mondgevoel. Honing en tropisch fruit (meloen, zeer rijpe banaan en lychee) en wat citrusfruit. Fijne zuren die de smaak vrij slank houden. Licht kruidig. Elegant, zoet en rond van smaak.

Deze Eiswein heeft een mooie, subtiele spanning tussen zoet en zuur. Dit is natuurlijk geen topkwaliteit, dat kan ook niet voor deze prijs. Alle waar is naar zijn geld. Maar toch, dit is helemaal niet verkeerd. Het is een fijne (dessert)wijn met een redelijk geconcentreerd smaaktype.

Score voor de Silvaner Eiswein 2018 uit Rheinhessen: 15 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *