Sideral, de mooiste wijn van Chili ?

Sideral is een van de topwijnen van het wijnbedrijf Vina San Pedro. Buiten de bulkwijnen maakt deze wijncooperatie prachtige topwijnen.


Lees verder na de advertentie exaro

Een van die topwijnen is Sideral. Sideral is een van de prachtigste rode wijnen uit Chili en deze wijn wordt gemaakt door Vina San Pedro. Vina San Pedro is een van de oudste en meest gerenommeerde wijnhuizen in het land. De Sideral is een blend van vijf druivenrassen: Cabernet Sauvignon (72%), Syrah (18%), Cabernet Franc (4%), Petit Verdot (3%) en Carmenère (3%).

De 2e topwijn kun je wel de 1865 noemen (lees alles over deze wijn op https://www.wijngekken.nl/proefnotities/1865-de-topper-van-san-pedro-in-chili/). Deze prachtige wijn heb ik onlangs geproefd en deze wijnen zijn te koop bij de Sligro.

Sideral, dé topwijn uit Chili

De druiven voor Sideral worden verbouwd in de Cachapoal-vallei, een wijnbouwgebied in het midden van Chili. De vallei is gelegen op een hoogte van ongeveer 200 meter boven zeeniveau en heeft een warm klimaat met koele nachten. De koelte komt van het Andes gebergte en geeft de druiven een verfrissing dat weer goed is voor de zuurgraad en de balans van de wijn. Dit klimaat is ideaal voor de rijping van rode druiven.
De druiven voor Sideral worden met de hand geoogst en vervolgens gefermenteerd in roestvrijstalen tanks. De jonge wijn rijpt vervolgens 14 maanden in Franse eikenhouten vaten. Na de rijping wordt de wijn gebotteld en gedurende nog eens 6 maanden gerijpt in de fles.

Technische informatie van Sideral

Alcoholgehalte: 14,5%
Druivenrassen: 68 % Cabernet Sauvignon, 17% Syrah, 9% Petit Verdot, 4% Carmenere en 2% Cabernet Franc
Regio: Cachapoal-vallei, Chili
Vinificatie: Fermentatie in roestvrijstalen tanks met gecontroleerde temperatuur, rijping gedurende 14 maanden in Franse eikenhouten vaten. Sideral heeft 14 maanden houtopvoeding gekregen waarvan 90% van de wijn in barriques van 225 liter, waarvan 20% nieuwe vaten en 10% van de wijn is opgevoed in 2000 liter foudres.
Serveringstemperatuur: 17-18°C
Bewaarpotentieel: 5-10 jaar

Sideral is te koop bij de Sligro. Voor meer info moet je even kijken op https://www.sligro.nl

Geproefd:
Sideral

Kleur: de kleur van de Sideral is diepdonker en purperrood. In de rand loopt de kleur heel mooi en vol door naar purper met roze – 2,9 punten

Neus: de neus bestaat uit hoofdzakelijk zwart fruit met wat rood fruit tinten. Als fruit haal ik er zwarte bes, braam, kers en wat tonen van framboos en aardbei uit. De neus komt heel charmant en zacht over met wat subtiele hinten van houtopvoeding. De body van de neus is diep en vol en komt later heel goed los in het glas – 4,2 punten

Sideral barst van de complexiteit en heeft de kwaliteit van een Grand Cru de Bordeaux

Smaak: de smaak is ronduit prachtig. Charmant, krachtig, super complex en dat alles met prachtig zuiver fruit. De fruittonen zijn identiek als die van de neus. Je merkt in de smaak wel iets meer van de supermooi geïntegreerde houtopvoeding. De complexiteit spat van deze prachtige Chileense rode wijn af. De body is krachtig en vol met een tanninegehalte van ongeveer 7 (van de 10) met weelderige zuren. Ondanks de vele tannine komt de smaak niet hard over door het mooie geselecteerde fruit. De body loopt goed door naar de ellenlange afdronk – 8,3 punten

gouden medaille voor wijn

Mijn eindoordeel over de Sideral uit de Cachapoal vallei in Chili:
De Sideral van de San Pedro Winery in Chili is een prachtige complexe rode wijn. Ik zou deze wijn wel eens op een blinde proeverij willen proeven tussen een aantal Grand Cru Classé wijnen uit de Bordeaux. Ik ben ook benieuwd hoe de concurrentie het eraf zal brengen. Maar, even terug naar de wijn. De complexiteit, volheid, het zuivere fruit en de lengte zijn ronduit prachtig en misschien is dit dan ook wel de mooiste wijn van Chili – 2,7 punten

Dus geef ik de Sideral uit Chili een totaal van 18,1 punten en een Gouden WijnGekken Medaille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *