Shalauri Khikhvi. Oranje boven….

De Shalauri Khikhvi is gemaakt van de Khikhvi druif en komt van Shalauri Cellars. Koningsdag ten top met deze dieporanje wijn.

De Shalauri Khikhvi is gemaakt van de Khikhvi druif en komt van Shalauri Cellars. Koningsdag ten top met deze dieporanje wijn.

Wat is oranje wijn of amber wijn?

Witte wijn ken je vast wel en rode wijn zal je ook bekend in de oren klinken, maar Wat is nou oranje wijn of amber wijn?
Oranje wijn of amber wijn komt in principe van een heel oud wijnproces. Vroeger lette men niet op de kleur. De witte druiven werden in een pot gedaan en men liet de druiven vergisten. Als de vergisting heel lang duurde dan kregen sommige witte wijnen een heel intense kleur, dus de amber wijn of oranje wijn was geboren.

En wat zijn Qvevri wijnen
Qvevri is dé methode van het wijn maken. Weliswaar wordt het overgrote deel van de wijnen volgens westerse methoden gemaakt in barriques en roestvrij staal, maar Qvevri is de klassieke manier van wijn maken.
Qvevri is het Georgische woord voor ‘grote aardewerken vaten’. Die vaten zijn wel 2 tot 2,5 meter hoog en je kan als volwassene in de aardewerken vaten staan.
Druiven worden met schil en al, zonder te kneuzen, in de Qvevri gedaan. Na de oogst gaan de druiven in de Qvevri en blijft daar tot in het voorjaar. De deksel gaat erop en omdat het aardewerk poreus is, kan het koolzuur tijdens de gisting ontsnappen. De wijn vergist dus op de schillen en daarom heeft de wijn ook een donkerdere kleur. Een kleur die bijna oranje is, dat hangt af van het druivenras. De wijn wordt in het voorjaar uit het aardewerk gehaald en de wijn is op natuurlijke wijze gefilterd. De schillen en pitjes zijn naar beneden gezakt. Hij is helder en de wijn wordt op fles gebracht.
Wijn die volgens de Qvevri methode is gemaakt, moet je niet koelen. Ook de witte wijnen moet je niet koelen, vaak is het ook nodig om de wijnen te karafferen. Het karafferen is nodig om de wijn meer zuurstof te geven, hierdoor wordt de wijn meer ‘open’ en kan je er meer van genieten.

De Shalauri Khikhvi is te koop bij Ghvino op https://ghvino.nl/product/shalauri-khikhvi/ voor € 18,50

Geproefd:
Shalauri Khikhvi. Oranje boven….

Kleur: de kleur van de Shalauri Khikhvi heeft een diepe oranje kleur op de tong. In de rand is de kleur koningsgezind en diepdonker oranje / 2,9

Neus: de neus komt in eerste instantie vrij fruitig over. Na wat intensiever doorsniffen haal ik er gedroogde vruchten als pruim, gele peer en gele appel uit. De neus is in het begin wat gesloten met een medium diepe en volle intensiteit. Daarna komt de neus goed los in het glas / 4,0

Smaak: de smaak heeft een hoge intensiteit met een wat zoetige mandarijnlikeur smaak in het begin. Veel gedroogde vruchten hier als mandarijn, citrus, perzik, gele peer en gele appel. Als secundaire tonen merk ik salmiak en wat vers geschaafd hout op. De smaak is vrij zacht en het tanninegehalte schat ik dan ook op 4/10. De body is intens met een complexe en mondvullende smaak en een lange afdronk met gedroogde vruchten / 8,3

zilveren medaille van wijngekken.nl

Mijn eindoordeel over de Shalauri Khikhvi uit 2017:
Wat zijn oranje wijnen toch mooi. Toegegeven, je moet er aan wennen, maar dan… De complexiteit van de Shalauri Khikhvi is hoog. Ontelbare woorden schieten in mijn hoofd heen en weer en kaatsen dan weer terug en bij de volgende slok komen ze dan weer terug. Sommigen woorden verdwijnen terwijl andere woorden weer naar boven komen. De smaak vind ik (zeker in het begin) likeurachtig en dat komt door de intensiteit en niet door alcohol. Kortom: een prachtig complex en intens glas wijn waar je eerst aan moet wennen, maar dan… / 2,5

Dus geef ik deze supercomplexe oranje Shalauri Khikhvi uit 2017 een totaal van 17,7 punten en een Zilveren WijnGekkenMedaille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *