Shalauri Cellars 2013, Mtsvane, Georgië

Shalauri Cellars 2013, Mtsvane, Georgië

Rode wijn uit Georgië ken je wel, maar witte wijn is wel iets anders….

De vorige keer heb ik de rode wijn van Shalauri Cellars gepubliceerd. Mocht je dit gemist hebben, HIER is nogmaals de link.

Deze keer de witte wijn van Shalauri Cellars. Deze Shalauri Cellars 2013, Mtsvane, Georgië is gemaakt van het druivenras Mtsvane. Mtsvane is een inheems en zeer oud druivenras. Al ruim voor Christus werd er al wijn gemaakt van dit druivenras.

De manier van wijnmaken is ook heel anders. Qvevri is het Georgische woord voor ‘grote aardewerken vaten’. Die vaten zijn wel 2 tot 2,5 meter hoog en je kan als volwassene in de aardenwerken vaten staan.
Druiven worden met schil en al, zonder te kneuzen, in de Qvevri gedaan. Na de oogst gaan de druiven in de Qvevri en blijft daar tot in het voorjaar. De deksel gaat erop en omdat het aardewerk poreus is, kan het koolzuur tijdens de gisting ontsnappen. De wijn vergist dus op de schillen en daarom heeft de wijn ook een donkerdere kleur. Een kleur die bijna oranje is, dat hangt af van het druivenras. De wijn wordt in het voorjaar uit het aardewerk gehaald en de wijn is op natuurlijke wijze gefilterd. De schillen en pitjes zijn naar beneden gezakt. Hij is helder en de wijn wordt op fles gebracht. Dit is ook de manier waarop de Shalauri Cellars 2013, Mtsvane, Georgië gemaakt is.

Wil je meer weten over Georgië en het wijn maken aldaar, dat kun je HIER lezen.

Zoals je kunt lezen is dit een heel oude manier van wijn maken. Op deze manier kun je ook met bijna of geen sulfiet werken en blijven de wijnen gewoon lang houdbaar.

Deze Shalauri Cellars 2013, Mtsvane, Georgië kun je kopen bij Ghvino op https://ghvino.nl/, een prachtige webshop met alleen maar wijnen uit Georgië.

 

Geproefd:
Shalauri Cellars 2013, Mtsvane, Georgië

Kleur: heldere en volle oranje!! kleur, in de rand okergeel / 2,9

Neus: een droge, bijna flor-achtige neus met hinten van gedroogd fruit en sinaasappel. Bijna zoetig en toch droog overkomende geur in de wijn. De sinaasappel komt tintelend over en geeft een fris neusgevoel. De neus is diep en medium vol / 4,2

Smaak: droge tannine? tonen met abrikoos, sinaasappel en groene en gele appel. Licht oxidatief met een volle body. De tannine (schil, als ik het zo mag noemen) loopt door met tonen van sigaar in de afdronk. Aan de afdronk lijkt geen eind te komen en is ellenlang en vol / 8,4

Mijn conclusie over de Shalauri Cellars 2013, Mtsvane, Georgië: complexiteit ten top. Veel gedroogd fruit en ook met veel tertiaire tonen. De kleur is zeker zeer wonderlijk en komt van het lange schilcontact en de kleur kan je in onderstaande foto zien. Ook zal de ’tannine’ van het lange schilcontact komen. Eigenlijk is de Shalauri Cellars 2013, Mtsvane naar middelzwaar te noemen, maar zeer mondvullend en lang. Complexiteit ten top… Prachtig… 2,4

 

zilveren medaille van wijngekken.nl

 

Als puntentotaal geef ik de Shalauri Cellars 2013, Mtsvane, Georgië, 17,9 punten (van een totaal van 20!) en XXXX sterren

 

Shalauri Cellars 2013, Mtsvane, Georgië

Martin