Semel 2018 van Betti, Toscaanse Merlot van een uitstekend niveau

Op 2e paasdag staat er een fraaie wijn op de proeftafel: een Merlot van de Toscaanse producent Betti.

Semel komt van het wijnbedrijf Società Agricola Betti. Deze wijnmakerij is sinds 1900 gevestigd in het plaatsje Quarrata, ten noordwesten van Florence, in het heuvellandschap van Montalbano. SA Betti bezit hier 20 hectare aan wijngaarden, gelegen op een hoogte tussen de 150 en 200 meter. De wijngaarden staan op een kleiachtige bodem en zijn “bevolkt” door de druivenrassen Sangiovese, Cabernet, Merlot, Trebbiano, Chardonnay en Canaiolo. Betti produceert naast wijnen (o.a. verschillende Chianti’s ) ook nog olijfolie van uitstekende kwaliteit.

Semel is één van de twee topcuvées van Betti. De andere (en reeds geproefde) cuvée is genaamd “Prunideo” en die kwam zeer overtuigend voor de dag. Wil je lezen wat ik daarvan vond, klik dan HIER.
Cuvée Semel is voor 100 procent gemaakt van de Merlot druif. De vinificatie in het kort: fermentatie gedurende 10 dagen bij een gecontroleerde temperatuur met “punch down” (pigeage). Hierbij worden de vaste stoffen die tijdens de vergisting naar boven komen drijven en een soort koek vormen, een paar keer per dag ondergedompeld. Dit doet men om zoveel mogelijk kleur, geur en smaak in de (toekomstige) wijn te krijgen. Daarna malolactische vergisting. Vervolgens rijping in eikenhouten vaten van 225 liter gedurende 12 maanden en in stalen tanks gedurende 3 maanden en tenslotte 3 maanden rijping op fles. Alcoholpercentage is 14 procent.

Semel 2018 Rosso Toscana van Betti

Zeer diep donkerrood met een bijna maximale kleurintensiteit. Geconcentreerd en vol tot in de rand. Hangende tranen in het glas.
Een zuivere, open neus met daarin veel fruitaroma’s van zwarte rijpe bramen en kersen. Gekonfijt fruit. Iets metalig. De geur van houtskool en vanille.
Tanninerijk op de tong met goed geïntegreerde zuren. Donker vruchtvlees, chocolade, salmiak, zoute drop, zwart-wit poeder en zwarte peper. Een rijke en rijpe smaak, die zwoel en intens overkomt. Dik sap, iets drogend in de mond. Het smaakpalet is wel wat dicht/compact. Dit is natuurlijk een vrij jonge wijn en ik denk dat het de smaakbeleving ten goede zou komen door de wijn van tevoren wat lucht te geven.

Semel is een jonge, geconcentreerde Merlot met veel donker fruit en samengebalde kracht. De wijn heeft zeker een grote potentie. Wat flesrust zal de wijn goed zal doen. Als u toch besluit de wijn binnenkort te openen, dan adviseer ik u deze een paar uur van tevoren te karafferen.

Een veelbelovende score voor de Semel 2018 van Betti: 16 punten.

De wijnen (en olijfolie) van Betti zijn een aanwinst in het assortiment van Wienaldi Wines. Deze wijnwebshop is gespecialiseerd in authentieke en ambachtelijke Italiaanse wijnen, met de nadruk op wijnen die gemaakt zijn van inheemse rassen.
Prijskaartje wat aan deze Semel hangt: € 24,95.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *