Selectus 2007, een prachtige trouvaille

Laat ik dit jaar eens beginnen met een trouvaille. Soms koop ik wel eens wijnen waarvan ik niet weet wat ik ervan kan verwachten. Bijvoorbeeld deze Selectus uit Spanje van 16 jaar oud.

Natuurlijk heb ik mij van tevoren wel even ingelezen op de website van de verkoper van deze wijn. Welnu, Selectus bestaat uit een blend van 30 procent Syrah, 20 procent Merlot, 20 procent Cabernet Franc, 20 procent Cabernet Sauvignon, and 10 procent Petit Verdot. Geen inheemse rassen dus. Er heeft in het vinificatieproces een malolactische vergisting en een houtopvoeding van 18 maanden plaatsgevonden. Beide processen in nieuwe Franse eikenhouten vaten. Tenslotte vond de assemblage van de vijf druivenrassen plaats in grote houten vaten, waar de wijn nog eens een half jaar werd bewaard, voordat de botteling plaatsvond.

Producent Bodega Los Aljibes ligt op het Meseta plateau in Chinchilla de Montearagón in centraal Spanje. De herkomstbenaming is  Vino de la Tierra de Castilla. De oppervlakte van de wijngaarden bedraagt maar liefst 78 hectare. Deze wijngaarden liggen op een grote hoogte van bijna 1.000 meter. De bodem bestaat uit kalksteen en zand. Het klimaat in deze regio is droog en continentaal.

Ik heb deze 16 jaar oude Selectus gekocht bij wijnwebshop Wine in Black. De “normale” prijs is € 16.95, maar let op de acties!

Selectus 2007

Massief donkerrood in het glas. De kleurintensiteit is een dikke 4 uit 5. Vol tot in de rand, waar het rood iets uitwaaiert.
Een neus die gelijk goed loskomt. Zwarte bessen en bramen. Gedroogd rood fruit. Zwarte aarde, vanille en iets grafiet. Vrij complex.
Rond en romig in de eerste aanzet. Rijk aan tannine. Wat plakkerig. Duidelijke houttonen, maar niet overdadig. Milde zuren. Zoethout, peper, chocolade en kaneel. Iets drogend op het gehemelte. Zondoorstoofd met een lange, warme afdronk.

Verleidelijke, stevige wijn die zijn leeftijd van 16 jaar niet verraadt. Nog steeds krachtig, vitaal en vol zuidelijke warmte. Echt een heel mooie trouvaille (vondst), die zijn prijs absoluut waard is.

Score voor de Selectus 2007: 16,4 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *