Sebastian Erbeldinger Pinot Noir 2020, rondeur en elegantie

Deze jonge wijnmaker uit de regio Rheinhessen doet mij in positieve zin verbazen met een werkelijk prachtige Pinot Noir.

Even ter inleiding: het Weingut Bastianshauserhof van de familie Erbeldinger is gelegen te Bechtheim in de regio Rheinhessen. Een echt familiebedrijf, opgericht in 1935 en steeds door een nieuwe generatie voortgezet.   

Bastianshauserhof heeft zo’n 20 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking. Die wijngaarden zijn rondom het Weingut gelegen in Bechtheim. Het gamma aan wijnen is  breed. Er worden onder andere wijnen gemaakt van Riesling, Chardonnay, Weißburgunder, Spätburgunder, Portugieser, Dornfelder en Schwarzriesling. In totaal staan er 21 verschillende rassen, de verhouding is 60 procent wit en 40 procent rood.

Sebastian en Theresa Erbeldinger vormen de jongste generatie van het Weingut in Rheinhessen. Deze twintigers maken deel uit van een groep jonge en veelbelovende wijnmakers in Duitsland

De jonge Sebastian Erbeldinger, Jungwinzer des Jahres 2019,  heeft zijn eigen lijn van wijnen, onder zijn eigen naam. Het gaat hier om kwaliteitswijnen gemaakt uit de Riesling, Chardonnay, Grauburgunder, Spätburgunder en de nieuwe, schimmelresistente druivensoort Sauvignac.  Uit deze lijn ga ik enkele wijnen proeven, te beginnen met deze prachtige Pinot Noir.   

De druiven, afkomstig van de wijngaard Bechtheimer Heiligkreuz,  zijn handgeplukt. De wijn heeft een houtrijping meegekregen van 12 maanden op Franse eikenhouten vaten. Alcohol is 14 procent en de flesafsluiter bestaat uit een kurk.

De wijnen van Sebastian Erbeldinger/Bastianshauserhof zijn verkrijgbaar bij 24Wines.nl. Het prijskaartje wat aan deze fles hangt is € 17,95.  

Sebastian Erbeldinger Pinot Noir 2020

Helder granaatrood in het glas. Roze-rood uitwaaierend in de rand.
Een zuivere neus met fruitaroma’s van zoete rijpe kersen en donkere pruimen. Een lichte vanille hint door het houtgebruik. Cassis. Een snufje natte zwarte aarde. De neus opent zich goed.
Rond, rijp en zwoel in de eerste aanzet. Een licht romig mondgevoel. Zoethout, vanille, iets tabak en honingdrop. Pruimen en confituur van blauwe bessen. Mooie, iets gepolijste tannines en fijne frisse zuren. Gul en rijk.

Een wijn die rondeur heeft, elegant is en boordevol zit met rijp fruit. Toegankelijk en sappig. Een heel mooi glas. Sebastian is goed bezig!
Advies: drink de wijn ietsjes gekoeld, zo’n graad of 16 voor het meeste genot.

Score voor de Pinot Noir 2020 van Sebastian Erbeldinger: 17,2 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *