Schloss Johannisberg Riesling trocken 2016, Rheingau, Duitsland

Schloss Johannisberg Rieslingj
Schloss Johannisberg is wereldberoemd en een soort “mekka” voor Riesling liefhebbers.

Het kasteel is naast het feit dat het een wijnbedrijf is, ook een toeristische trekpleister. Uit alle delen van de wereld komen de toeristen om dit Riesling “bolwerk” te zien en te proeven. En niet ten onrechte, want het kasteel en de naast gelegen kerk zijn schitterend gelegen en de wijnen zijn van onberispelijke kwaliteit.

Schloss Johannisberg is gelegen in het Anbaugebiet Rheingau. Men produceert alleen wijnen die gemaakt worden van de edele Riesling. Het kasteel presenteert zich ook als het oudste Riesling wijngoed in de wereld. Tijdens mijn bezoek afgelopen maart waren er veel bouwactiviteiten gaande: de kelder wordt gerenoveerd.

Wilt u meer weten over het Anbaugebiet Rheingau, klik dan HIER.

Schloss Johannisberg

De oppervlakte van de wijngaarden rondom het Schloss bedraagt 35 hectare, zoals gezegd is alles beplant met Riesling. De bodem bestaat uit taunuskwartsiet met een toplaag van leem en löss.

Schloss Johannisberg is lid van de VDP. Het Weingut wordt in de gids van Eichelmann beoordeeld met **** (max.=5).

Scloss Johannisberg

De Schloss Johannisberger uit de serie “Gelblack” die ik proef, is gefermenteerd in grote vaten van eigen eikenbomen. De Gelblack is gekwalificeerd als een VDP Gutswein, zeg maar de instapklasse.

Deze Gelblack Riesling trocken heb ik gekocht in de vinotheek van Schloss Johannisberg voor de prijs van 15 euro. Een statig etiket siert de fles, die wordt afgesloten door een kurk van uitstekende kwaliteit…

Schloss Johannisberg Riesling trocken 2016

De kleur is fonkelend helder en bleekgeel.
De neus geeft zich niet meteen, het bouquet heeft even wat tijd nodig om los te komen in het glas. Maar dan: veel pitfruit (gele appel en peer) limoen en ananas. De typische lichte rokerigheid van Riesling, wat kalk en florale geuren zitten er ook in. Geparfumeerd en zuiver.
Een zacht en fijn mondgevoel. Zacht in de zin dat de zuren relatief mild zijn. Toch heeft de wijn veel kracht. Rijk aan mineralen. Rijp fruit van o.a. gele appels in combinatie met een subtiele kruidigheid. Iets warm en vol van smaak met veel finesse. Deze Schloss Johannisberg komt niet echt strakdroog over, eerder gul. Een geweldige, talmende afdronk tot besluit doet je snakken naar nog een glas.

Dit is geconcentreerd Riesling-sap. Vol en krachtig met veel lengte en intensiteit. Schloss Johannisberg maakt zijn reputatie waar met deze “basis” Riesling!

Score: 16 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2022.

Schloss Johannisberg