Scheu Weissburgunder Schweigen trocken Kalkstein 2019, spannend en fris wit

Een fijne witte wijn van Weingut Scheu uit de Pfalz, maar eigenlijk ook weer niet uit de Pfalz. Hoe dat zit leest u hieronder.

Want wat is het geval? Een leuke wetenswaardigheid over Weingut Scheu is dat een deel van de wijngaarden in Duitsland en een deel op Frans grondgebied liggen. Weingut Scheu is gevestigd in het plaatsje Schweigen-Rechtenbach (in de wijnregio Pfalz) en op een paar kilometer afstand ligt het Franse Wissembourg, waar Scheu dus ook wijngaarden heeft. Scheu staat bekend om zijn witte wijnen van de Scheurebe, Riesling, Grauburgunder, Weissburgunder en rode wijnen van de Spätburgunder. Het hoofdaccent ligt op Riesling en Weissburgunder. Weingut Scheu heeft een areaal van 14 hectare aan wijngaarden.
Hoe weet je nu uit welk land de druiven voor deze wijn afkomstig zijn? Welnu, Scheu heeft dit op een simpele manier opgelost door op het etiket een D of een F te vermelden.
Scheu wordt in de gids van Gerhard Eichelmann editie 2020, gewaardeerd met 2-3 sterren, wat staat voor een “gute bis sehr gute Erzeuger”.

De Pfalz is een groot wijngebied in het zuiden van de deelstaat Rheinland-Pfalz. Het gunstige klimaat, de grote variatie in bodemsamenstelling en de verschillende aangeplante druivenrassen zorgen voor een wijnregio met een enorme diversiteit aan wijnen. De verhouding tussen rode en witte wijn ligt ongeveer op 40/60. In 2018 heb ik het gebied kort bezocht, je kunt mijn verslag er HIER op nalezen.

Deze Weissburgunder, afkomstig van wijngaarden die op Frans grondgebied liggen, is opgevoed op grote houten vaten van 2400 liter. Het alcoholpercentage is 13,5 procent en de fles wordt afgesloten door middel van een schroefdop. Met een simpele draai kan ik het glas vullen…

Scheu Weissburgunder Schweigen trocken Kalkstein 2019

Helder en licht goudgeel van kleur met een gemiddelde intensiteit.
De neus is zuiver en open. Gele appeltjes (Golden Delicious), ananas en iets buxus. Mineraliteit, de geur van natte kalk (de naam “Kalkstein” staat in dit geval niet voor niets op het etiket).
De wijn veroorzaakt een lichte tinteling op de tong. De smaak is vrij vol, rond en sappig met licht knisperende zuren. Peer, appelzuur, zoutige mineralen en alcoholische warmte. Evenwichtig. Een lange afdronk doet je nagenieten.

Deze Weissburgunder is een volle maar slanke wijn met spanning, frisheid en lengte. Een stukje gerookte zalm erbij ging prima samen, maar andere combinaties met witvis of wat mildere kazen gaan hier ook bij. “Gastronomisch inzetbaar”, zoals dat zo mooi heet.

Een uitstekende score voor deze “Frans-Duitse” Weissburgunder van Scheu: 15,5 punten.

Verschillende wijnen van Weingut Scheu zijn verkrijgbaar bij Dokter Maler, specialist in Duitse wijnen. Een fles van deze Weissburgunder wisselt van eigenaar voor de prijs van € 11,60.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *