Scheu Spätburgunder 2016, vol en kruidig rood uit de Pfalz

Op de grens van Duitsland en Frankrijk ligt Weingut Scheu, waar deze uitstekende Spätburgunder vandaan komt.

Wijngaarden in Duitsland en Frankrijk

Een leuke wetenswaardigheid over Weingut Scheu is dat de helft van de wijngaarden in Duitsland en de andere helft in Frankrijk liggen. Schweigen ligt 4 kilometer van Wissembourg (Weissenburg ). Scheu staat bekend om zijn witte wijnen van de Scheurebe, Grauburgunder en Weissburgunder. Het Weingut experimenteert de laatste jaren met Franse Pinot Noir (Spätburgunder) stokken en niet zonder succes.
Hoe weet je nu uit welk land de druiven voor deze wijn afkomstig zijn? Welnu, Scheu heeft dit op een simpele manier opgelost door op het etiket een D of een F te vermelden.

Pfalz

De Pfalz is een groot wijngebied in het zuiden van de deelstaat Rheinland-Pfalz. Het gunstige klimaat, de grote variatie in bodemsamenstelling en de verschillende aangeplante druivenrassen zorgen voor een wijnregio met een grote diversiteit aan wijnen. De verhouding tussen rode en witte wijn ligt ongeveer op 40/60. In 2018 heb ik het gebied kort bezocht, je kunt mijn verslag er HIER op nalezen.

Deze (Duitse, zie de D op het etiket) Spätburgunder van Scheu is opgevoed in houten vaten van 2400 liter. De wijn heeft 14 procent alcohol.
Verschillende wijnen van Weingut Scheu zijn verkrijgbaar bij Dokter Maler. Deze wijn(web)shop is gespecialiseerd in Duitse wijnen. Een fles van de geproefde wijn wisselt voor de prijs van € 10,85 van eigenaar.

Weingut Scheu Spätburgunder Schweigen Trocken 2016

Een heldere, robijnrode kleur met een gemiddelde intensiteit. In de rand loopt de kleur iets bruinrood weg.
Een prachtige neus ontvouwt zich in het glas. Zoete kersen en aardbeien. Fijne aardse geuren van humus en paddenstoelen. Een beetje stallucht op de achtergrond. Een open en rijke neus.
Rond en mals op de tong. Kruidig, zwarte peper, salmiak, zwart/wit poeder en licht zoutig. Rijp, wat gekonfijt fruit. Specerijen, ontbijtkoek en speculaaskruiden. Sappig en puur van smaak, met fijne zachte zuren die voor een delicate frisheid zorgen. Warm en kruidig in de lange afdronk.

Een volle, “würziger” Spätburgunder uit de Pfalz, met veel verfijning in de neus en smaak. De wijn lijkt mij uitstekend te combineren met wildgerechten. Een wijn die enorm veel biedt voor zijn prijs en daarom is een zilveren medaille hier op zijn plaats!

De score voor de zilveren medaille winnaar Scheu Spätburgunder 2016 is 16,3 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #doktermaler #pfalz #spatburgunder #deutscheweine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *