Scheu Scheurebe 2019, puur, strak en crispy

Verfrissend is het steekwoord dat van toepassing is op deze wijn van Weingut Scheu uit de Duitse regio Pfalz.

U ziet een “D” staan op het etiket van deze wijn en die staat er niet voor niets. Weingut Scheu heeft namelijk wijngaarden in zowel Duitsland als Frankrijk. Het Weingut ligt in Schweigen-Rechtenbach (in de wijnregio Pfalz), op een paar kilometer afstand van het Franse Wissembourg, waar men ook wijngaarden heeft. Scheu staat bekend om zijn witte wijnen van de Scheurebe, Riesling, Grauburgunder, Weissburgunder en Spätburgunder. Het Weingut heeft een areaal van 14 hectare aan wijngaarden.
Hoe weet je nu uit welk land de druiven voor deze wijn afkomstig zijn? Welnu, Scheu heeft dit op een simpele manier opgelost door op het etiket een D of een F te vermelden.
Weingut Scheu wordt in de gids van Gerhard Eichelmann editie 2020, gewaardeerd met 2-3 sterren, wat staat voor een “gute bis sehr gute Erzeuger”.

Scheurebe is een druif die in 1916 is ontstaan. Druivenkweker Georg Scheu (zou hij familie zijn van de wijnproducent?) van de Landesanstalt für Rebenzüchtung in Alzey, is verantwoordelijk voor de kruising met de naam Scheurebe (synoniem: Sämling 88). Een kruising van Riesling en Silvaner, althans dat was in eerste instantie de heersende opvatting. Zoals wel vaker voorkomt bij onderzoek naar de herkomst van druivenrassen, zijn er ook bij de Scheurebe verschillende verhalen de wereld rondgegaan. Uit een (DNA) onderzoek is namelijk gebleken dat niet de Silvaner maar de onbekende Bukettrebe is gebruikt bij de kruising. Hoe dan ook, Scheurebe werd én wordt vooral gebruikt bij de productie van zoete wijnen. Echter, deze druif wordt tegenwoordig met succes steeds vaker gebruikt voor meer droge wijntypen. Droge Scheurebe wordt gezien als het Duitse antwoord op Sauvignon Blanc. In mijn proefnotitie kom daar nog even op terug.

Deze Scheurebe van Weingut Scheu heeft 12,5 procent alcohol en de fles wordt afgesloten met een schroefdop.

Scheu Scheurebe 2019

Helder en strogeel met een intensiteit die iets boven het gemiddelde ligt (3/5).
De neus is fris en open met fruitaroma’s van ananas en citrus en een snufje rabarber.
In de mond frisse, knisperende en tintelende zuren en zoutige mineralen. Limoen, gele grapefruit en muskaat. Sprankelend en zoals de Duitsers dat zo treffend weten te zeggen: “spritzig”. Mondreinigend. Wat strakker van smaak dan de eerder geproefde Weissburgunder. Ik vind Scheurebe een prettige druif die wijnen geeft met een smaaktype wat tussen Riesling en Sauvignon Blanc in zit. Het vaak voorkomende grassige karakter van laatstgenoemde druif ontbreekt wel bij de Scheurebe. Mooi glas!

Deze Scheurebe van Weingut Scheu is een pure, strakke en crispy wijn. Voor de liefhebber van stevige zuren. Een ideale zomerwijn van kwaliteit en verkrijgbaar voor een scherpe prijs. Die factoren maken deze wijn een slimme keuze!

De score voor deze heerlijke Scheurebe van Weingut Scheu: 15,1 punten.

Verschillende wijnen van Weingut Scheu zijn verkrijgbaar bij Dokter Maler, specialist in Duitse wijnen. U wordt eigenaar van een fles Scheurebe voor de vriendelijke prijs van € 8,80.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *