Scacciadiavoli Montefalco Sagrantino 2016, stoer rood uit Umbrië

Deze Montefalco Sagrantino heeft vorig jaar september de lange reis vanuit Umbrië overleefd en staat nu op mijn proeftafel.

Deze fles heb ik niet gekocht bij de producent, maar bij een fabrikant van hoogwaardige olijfolie in het plaatsje Trevi. Het huis Scacciadiavoli is opgericht in 1884. Men timmert dus al een tijdje aan de weg. Scacciadiavoli is dan ook een begrip tussen de belangrijke wijnhuizen die de donkere Montefalco Sagrantino wijnen produceren. Het huis heeft zo’n 40 hectare aan wijngaarden. Die wijngaarden bevinden zich op een gemiddelde hoogte van 400 meter boven de zeespiegel, op kleiachtige bodems, die zeer geschikt zijn voor een kwaliteitswijnbouw, gericht op laat rijpende rassen zoals de Sagrantino druif. De wijngaarden staan in de gemeenten Montefalco, Gualdo Cattaneo en Giano dell’Umbria.

Deze wijn uit het excellente oogstjaar 2016 is voor 100 procent gemaakt van de Sagrantino druif. De pluk heeft tussen midden en eind oktober plaatsgevonden. De houtrijping heeft 24 maanden geduurd. De helft in barriques, waarvan 10 procent nieuw en de rest van 2-3 jaar oud. De andere helft in Franse eikenhouten vaten van 30 hectoliter. Tenslotte volgt een flesrijping van minimaal 12 maanden. Het alcoholpercentage is 15 procent, wat vrij normaal is voor dit soort wijnen.

Scacciadiavoli Montefalco Sagrantino 2016

Zeer diep donkerrood in het glas. In de rand een opvallende licht-bruinrode ontwikkeling zichtbaar. Opvallend, omdat ik een dergelijke kleurontwikkeling niet verwacht bij Montefalco Sagrantino van deze leeftijd.
Vrij indringende neus. Fruit van zwarte bessen en kersen. Een snufje nagellak. Wat stallucht. Houtskool, rokerig, aards, eucalypthus en de geur van roest. Een neus met complexiteit.
Op de tong (zoals verwacht) tanninerijk. De tannines zijn stevig maar niet overdadig. Een iets zanderig en stroperig mondgevoel. Cacao, bittere chocolade, zoethout, zuivel en gekonfijt rijp rood fruit. Een compacte smaak, die zich later meer opent en rijker overkomt. Deze jonge wijn heeft lucht nodig. Ik heb de wijn dan ook een uur van tevoren overgeschonken in een brede karaf en dat had een gunstig effect.

Typisch Montefalco Sagrantino. De smaak is massief en enigszins compact. Toch is de wijn niet heel zwaar/log, mede door het vele rijpe donkere fruit. Een jonge wijn die een lang rijpingspotentieel voor zich heeft (15-20 jaar).

Score voor de Scacciadiavoli Montefalco Sagrantino 2016: 17,2 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *