Sandonna Umbrico Rosso 2019, een fijne allemansvriend

Uit Umbrië, het groene hart van Italië, komt deze plezierige rode wijn van Cantine Sandonna.

De Azienda Vitivinicola Sandonna is gelegen in het plaatsje Giove, in het zuidwesten van de regio Umbrië. Sandonna is een familiebedrijf van de familie Paciacconi. Het huidige gebouw van de wijnmakerij is sinds 2006 in gebruik. Men werkt volgens traditionele methoden zoals snoeien volgens de guyot methode, spontane fermentatie en geen of weinig filtering. Er worden geen herbiciden gebruikt. Bij Sandonna wordt gewerkt met inheemse rassen zoals Grechetto, Ciligiolo, Sangiovese, Montepulciano en mondiale rassen zoals Merlot, Chardonnay en Malvasia. De wijngaarden zijn gelegen op de groene heuvels rondom de wijnmakerij in Giove. De bodem bevat veel klei; alluviale afzettingen van de rivier de Tiber.

Deze Umbrico Rosso is gemaakt uit een blend van Sangiovese en Merlot, ieder goed voor 50 procent. De druiven komen van een klein perceel van slechts 0,8 ha, waar de stokken een gemiddelde leeftijd hebben van 20 jaar. De fermentatie heeft plaatsgevonden in betonnen tanks, waarna rijping voor ongeveer 3 maanden in betonnen en stalen tanks.

Verschillende wijnen van Sandonna zijn verkrijgbaar bij Umbriawijn.nl. Deze webshop is gespecialiseerd in wijnen uit het prachtige Umbrië. Een fles van deze rode Umbrico wisselt voor de prijs van € 8,95 van eigenaar.

Sandonna Umbrico Rosso 2019

Diep granaatrood van kleur met een intensiteit van 4 uit 5. In de rand bleek/purper.
Eerst ruik ik wat lichte gisttonen, die later wegtrekken. Fruitaroma’s van rijpe donkere kersen. Wat menthol en iets nagellak. De geuren zijn best indringend maar ook wat vluchtig van karakter.
In de mond sappig, rond en fris van smaak met een laag tanninegehalte. Rijp en zoet fruit van blauwe bessen, kersen en frambozen. Wat peper. De wijn doet qua frisheid en fruitigheid wat denken aan een novello/primeur wijn. Een zuivere smaak die goed in balans is.

Deze Umbrico Rosso is een wijn die vraagt om nog een glas! Een soepele, vriendelijke en vrij lichte rode wijn die makkelijk wegdrinkt. Een fijne allemansvriend. Echt een jong fruitbommetje. Dit zal vele rode wijnliefhebbers plezieren. Ik adviseer de wijn lichtjes te koelen voor de beste smaakbeleving.

Een mooie ronde score voor de Sandonna Umbrico Rosso: 14 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #umbriawijn #umbrie #italiaansewijn #merlot #sangiovese

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *