San Zopito 2017, volle intense Montepulciano d’Abruzzo

Op herhaling: een wijn van het huis Torre Raone. Ditmaal de jaargang 2017 van de cuvée San Zopito.

Het huis Torre Raone is in 1997 overgenomen door twee schoolvrienden, Luciano di Tizio en Antonio d’Emilio. Bij Torre Raone worden de 30 hectare aan wijngaarden op biologische wijze bewerkt. Het huis is gelegen op de heuvels van Loreto Aprutino (provincie Pescara, regio Abruzzen). De huidige wijnmakerij is gebouwd in 2006, waar alle druiven worden verwerkt en omgezet in wijn met een huidige productie van ongeveer 100.000 flessen die in Italië en in het buitenland worden verkocht. Er worden met verschillende druiven gewerkt die typisch zijn voor deze streek: Montepulciano, Pecorino en Trebbiano.

Deze San Zopito is afkomstig van de wijngaard Terre dei Vestini. De wijn is gemaakt van een late oogst van Montepulciano druiven. De wijngaarden liggen op een hoogte van 350 meter boven zeeniveau, op een zuid- tot zuidoost geëxponeerde helling. Tijdens de fermentatie vindt langdurig contact plaats met de schillen (30-40 dagen). Na de malolactische vergisting bij een gecontroleerde temperatuur van 18°C, volgt de houtrijping. In dit geval is dat 12 maanden in Franse eiken vaten. Alcoholpercentage van deze wijn is 14,5 procent.
De jaargang 2016 was in mijn beleving een eclatant succes. Ik richt mij nu op de 2017…

San Zopito 2017 van het huis Torre Raone

Een massieve, dieprode kleur. Bijna ondoorzichtig. Een maximale kleurintensiteit. In de rand iets purper.
De neus is open en vol met donker fruit van zwarte kersen, bosbessen en rijpe bramen. Een lichte hint van vanille. Mooie houttonen, die echt wat toevoegen. Geurig, intens en verleidelijk.
Licht drogend en iets zanderig op de tong. Veel smaakimpressies: zwarte peper, zoute drop, zoethout, teer, zwarte koffie, bittere chocolade, cacao en ijzer. Iets alcoholisch. Het donkere fruit is, in vergelijking met de 2016, wel wat meer op de achtergrond.

Een volle, intense Montepulciano d’Abruzzo. Torre Raone heeft in 2017 ook een prachtige wijn gemaakt, al is deze editie niet zo gracieus als de weergaloze 2016. Drinken nu tot 2030.

Score voor de San Zopito 2017 van Torre Raone: 17 punten.

De wijnen van Torre Raone zijn in Nederland verkrijgbaar bij Wijnkoperij Ockhuysen. Deze San Zopito heb ik in de voorverkoop aangeschaft. De normale verkoopprijs staat op € 21,50.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *