San Zopito 2016, hoe mooi kan een Montepulciano d’Abruzzo zijn?

Torre Raone is een vooraanstaand producent van Montepulciano d’Abruzzo wijnen. Ze halen het maximale uit de Montepulciano druif.

Het huis Torre Raone is in 1997 overgenomen door twee schoolvrienden, Luciano di Tizio en Antonio d’Emilio. Bij Torre Raone worden de 30 hectare aan wijngaarden op biologische wijze bewerkt. Het huis is gelegen op de heuvels van Loreto Aprutino (provincie Pescara, regio Abruzzen). De huidige wijnmakerij is gebouwd in 2006, waar alle druiven worden verwerkt en omgezet in wijn met een huidige productie van ongeveer 100.000 flessen die in Italië en in het buitenland worden verkocht. Er worden verschillende druiven geteelt die typisch zijn voor deze streek: Montepulciano, Pecorino en Trebbiano.

Deze San Zopito, afkomstig van de wijngaard Terre dei Vestini, is gemaakt van een late oogst van Montepulciano druiven. De wijngaarden liggen op een hoogte van 350 meter boven zeeniveau, op een zuid- tot zuidoost geëxponeerde helling. Tijdens de fermentatie vindt langdurig contact plaats met de schillen (30-40 dagen). Na de malolactische vergisting bij een gecontroleerde temperatuur van 18°C, volgt de houtrijping. In dit geval is dat 12 maanden in Franse eiken vaten. Alcoholpercentage van deze wijn uit de oogst 2016 is 14,5 procent.

San Zopito 2016 Terre dei Vestini Montepulciano d’Abruzzo

Zeer diep granaatrood, praktisch ondoorzichtig met een maximale kleurintensiteit. Geconcentreerd tot in de rand.
De neus opent zich prachtig en overdonderend. Fruitaroma’s van zwarte kersen en bosbessen. Vanille van het houtgebruik. Kruiden, rozemarijn en kaneel. Confituur en heerlijke aardse geuren van een nat dennenbos.
Een verpletterende binnenkomst in de mond. Vol en krachtig met stevige tannines die echter niet overheersen. Zwarte peper, kaneel, kardemom, bijna umami, donkere honing, ijzer en teer. Frisse zuren, kenmerkend voor deze druif. Ladingen rijp rood fruit zoals aangetroffen in de neus, aangevuld met pruimen en bramen. Licht drogend op de tong. Iets mollig. In de afdronk zit wat salmiak en zoethout.

Wat een geweldenaar is dit! Een volle, stoere wijn, een krachtpatser met ook wat zachte kantjes. Een wijn die je naar adem doet happen. Topkwaliteit voor een scherpe prijs!

Score voor de San Zopito 2016 van Torre Raone: 17,9 punten.

De wijnen van Torre Raone zijn in Nederland verkrijgbaar bij Wijnkoperij Ockhuysen. Deze San Zopito heb ik in de voorverkoop aangeschaft voor de prijs van € 16,50. De normale verkoopprijs ligt iets boven de 20 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *