San Silvestro Barbera Appassimento, Piemonte, rode wijn uit 2018

San Silvestro Barbera Appassimento, Piemonte, rode wijn uit 2018

De San Silvestro Barbera Appassimento staat hoog aangeschreven in de Wijngids van Gall & Gall en deze wijn heeft ook een Bronzen Medaille gekregen bij Decanter. Maar ja, deze wijn is niet door wijngekken.nl geproefd en dat gaat nu gebeuren.

Gall heeft recentelijk veel wijnen van het wijnhuis San Silvestro in het assortiment. Deze Appassimento is een rode wijn in de reeks. Deze rode Italiaanse wijn is gemaakt van het druivenras Barbera.

Wat moet je weten over de San Silvestro Barbera Appassimento van Gall & Gall

De naam Appassimento komt van passito van deze 100% uit Barbera druiven gemaakte rode wijn uit Piemonte. De naam “passito” is een verwijzing naar het drogen van de druiven. De helft van de druiven wordt geplukt en droogt men 4 maanden in manden. De andere helft blijft aan de plant en deze druiven drogen ook in omdat de stok van de plant wordt geknakt. Hierdoor krijgen de druiven geen vocht meer binnen en drogen zo ook in. Beide manieren van Appassimento zorgen voor minder vocht en dus meer concentratie in de druiven. Dat geeft deze wijn van San Silvestro kracht en diepgang. Na 6 maanden houtrijping is het geheel klaar en laat men deze wijn zijn alcoholische vergisting ondergaan.

Het wijnhuis San Silvestro in Piemonte

San Silvestro is een typisch wijnbedrijf uit Piemonte, gelegen in het kleine dorpje Novello. Het dorpje Novello ligt net op de grens van Barolo. Het bedrijf is momenteel in handen van de vierde generatie wijnmakers Paolo en Guido Sartirano.
San Silvestro beschikt zelf over 7 hectare wijngaard. Dat is vrij weinig, helemaal als je bedenkt dat ze bij San Silvestro wijnen exporteren naar verschillende landen in Europa, Noord Amerika, Latijns Amerika, China en Hong Kong. Succesfactor van het bedrijf is het ‘Modello Piemontese’. Deze methode van werken wordt al toegepast sinds de 19e eeuw en houdt in dat wijnboeren uit de streek hun druiven laten verwerken tot wijn door een wijnbedrijf uit de buurt. In dit geval is dat natuurlijk San Silvestro.

Deze San Silvestro die gemaakt is van de Barbera druif is te koop bij Gall & Gall voor € 9,99.

Geproefd:
San Silvestro Barbera Appassimento van Gall & Gall

Kleur: de kleur van deze appassimento is donker purperrood op de tong. In de rand een bleekroze kleur met een purperen zweem / 2,8

Neus: in de neus valt gelijk de concentratie en de dikheid op in deze wijn. De neus heeft geconcentreerd kersenfruit, ik ruik daarnaast nat bos, naaldhout en lichte menthol tonen. De neus is vol, zacht en diep / 3,7

Smaak: ook in de smaak van de rode wijn van San Silvestro bemerk je eerst de zachtheid van de wijn. Zeer zacht in de tannines (4/10) en dat straalt door in de rest van de smaak. Als fruit vind ik kersenfruit en ook hier een toon van nat bos, naaldhout, lichte menthol tonen en een redelijk pittige zuurgraad. Gelukkig maar, anders kwam deze rode appassimento wel log over. De zuurgraad van de Barbera druif is overigens heel mooi verweven met het fruit. De body is zacht en vol. De afdronk is medium vol en lang / 6,4

Mijn eindoordeel over de San Silvestro Barbera Appassimento van Gall & Gall:
Een appassimento zoals die hoort te zijn. De zuren van de Barbera druif komen mooi naar voren en complementeren deze rode wijn. De volheid van het druivensap doet zijn werk in deze appassimento en maken deze rode wijn ook heel vol. De weinige tannines en concentratie maken de wijn lief met een mooie zuurgraad. Een geslaagde rode wijn van Gall & Gall / 2,1

Dus geef ik deze mooie aanwinst van Gall & Gall een totaal van 15,0 punten. Jammer maar net geen Medaillewijn

De San Silvestro Barbera Appassimento staat hoog aangeschreven in de Wijngids van Gall & Gall en deze wijn heeft ook een Bronzen Medaille gekregen bij Decanter. Maar ja, deze wijn is niet door wijngekken.nl en dat gaat nu gebeuren.

Een gedachte over “San Silvestro Barbera Appassimento, Piemonte, rode wijn uit 2018”

  1. Na 6 maanden houtrijping is het geheel klaar en laat men deze wijn zijn alcoholische vergisting ondergaan.

    Alcoholische gisting na de rijping?????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *