Samos Grand Cru 2017, een volle en rijke dessertwijn

Samos is een bekende dessertwijn uit Griekenland. Ik proef deze wijnen zelden, dus hoog tijd om eens een flesje te openen!

Samos is de naam van een Grieks eiland in de Egeïsche Zee, vlak voor de kust van Turkije. Het bergachtige eiland is vooral bekend om zijn zoete witte dessertwijn, die gemaakt is van muskaatdruiven.
De naam Samos is een beschermde naam. Ik heb mij er even in moeten verdiepen maar er zijn (volgens info), 4 soorten Samos wijn te onderscheiden. Samos Grand Cru is afkomstig van druiven die vroeg, in augustus, worden geoogst. Deze druiven hebben het laagste suikergehalte van alle 4 soorten. De druiven voor Samos Vin Doux en Samos Anthemis worden later geoogst. Tenslotte is er de Samos Nectar die gemaakt wordt van zeer laat geoogste zongedroogde druiven. Aan de basis van Samos wijn staat het druivenras Muscat Blanc á Petit Grains.

Ik proef een Samos Grand Cru uit het oogstjaar 2017. De wijn is gebotteld in een flesje van een halve liter en het alcoholpercentage is 15 procent. De flesafsluiter bestaat uit een kurk.
Prijsindicatie: tussen de 11 en 13 euro.

Samos Grand Cru 2017

Helder, licht goudgeel met een iets meer dan gemiddelde kleurintensiteit. In de rand bleek weglopend. Hangende tranen in het glas.
Een open neus. Honing, rozijnen en gekonfijt fruit. Meloen, perzik en abrikozen. Een snufje hars (ik zit toch niet aan de Retsina, dacht ik). Redelijk zoete aroma’s, maar niet overdadig.
Een vettig mondgevoel. Stroperige honing, caramel, witte peper, marmelade en muskaat. Flink zoet van smaak. Toch is het smaakpalet niet te dik of te log, want fijne zuren geven de nodige frisheid. Warm en iets peperig in de afdronk.

Goed geslaagde dessertwijn, die vol en rijk overkomt. Een stukje harde geitenkaas matcht hier prima bij en geeft een zeer mooie smaakbeleving.

Samos Grand Cru 2017 scoort een mooie 15,2 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #samos #muscat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *