Salzl Premium Chardonnay 2015, Burgenland, Oostenrijk

Salzl Seewinkelhof
Ook in Oostenrijk worden Chardonnays gemaakt van grote kwaliteit.

Deze Premium Chardonnay is de TOP-Chardonnay van het huis Salzl Seewinkelhof. De Premium wijnen worden dan ook alleen in excellente jaargangen gemaakt.
Het wijnhuis ligt net buiten Illmitz, midden tussen de druivenstokken in het hart van wijnbouwgebied Neusiedlersee, deelstaat Burgenland.

De Premium Chardonnay is afkomstig van de wijngaard Ried/Römerstein. Een wijngaard met een bodem van löss en veel grind (Schotterböden).
De wijn heeft een alcoholische en malolactische gisting op kleine vaten ondergaan bij 15 graden, waarna de “Feinhefe” (droesem) frequent is omgeroerd. Een techniek die bâtonnage wordt genoemd. Het uiteindelijke doel van deze techniek is om de wijn een vettiger, romiger en voller mondgevoel te geven.

Daarnaast heeft er een houtrijping plaatsgevonden voor de periode van 12 maanden op kleine nieuwe eiken vaten. Het resultaat is een wijn met 14 procent alcohol en een restsuikergehalte van 2,8 gr/l.

De Kelder van de Coningh is dé specialist op het gebied van kwaliteitswijnen uit de regio Neusiedlersee. Een fles van deze prachtige Chardonnay kost € 24 (bij afname van 6 flessen € 23). En dan heeft u een indrukwekkende wijn in huis!

We ontkurken de zware, van een diepe ziel voorziene fles en schenken de wijn in het proefglas…

Salzl Premium Chardonnay 2015

Een heldere en licht strogele kleur. Olieachtige tranen hangen in het glas.
De neus opent zich goed. Honing, abrikozen, perzik en banaan. Getoast, geroosterd brood en zuivel. De geur van natte steen, mineraliteit. Iets caramel. Zeer plezierig en delicaat.
Je proeft gelijk “power” in de mond. Romige, boterige Chardonnay met veel kracht. Kruiden, peper en gebrande houttonen zijn duidelijk aanwezig, in combinatie met fijne, strakke zuren. Gele pruimen en kaneel. Vol en geconcentreerd van body met een mooi restzoetje. Een afdronk die zeer lang blijft hangen.

Salzl Premium Chardonnay 2015 is een stevige, gastronomische Chardonnay met een breed en rijk smaakpalet. De houtopvoeding is duidelijk maar niet storend aanwezig. Een wijn die je bijna naar adem doet happen!

Score: 16,3 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2022.