Salwey Spätburgunder Grosses Gewächs Henkenberg 2015, bewaarwijn?

Op de proeftafel staat een Grosses Gewächs Spätburgunder van het gerenommeerde huis Salwey. De verwachting is hoog.

Salwey: Immer trocken. Immer Burgunder.

Weingut Salwey is gelegen in Oberrotweil. Dit dorp ligt in het wijngebiedje Kaiserstuhl, wat weer deel uitmaakt van het grote Anbaugebiet Baden in zuidwest-Duitsland. Salwey is één van de grote namen in de Kaiserstuhl. Het is een klassiek familiebedrijf. Er wordt met de in Kaiserstuhl zeer succesvolle druivenrassen gewerkt, namelijk Weissburgunder, Grauburgunder en Spätburgunder. De laatste twee rassen hebben het grootste aandeel bij Salwey.

De wijngaarden zijn gelegen op de hellingen van de Oberrotweiler Henkenberg, Kirchberg, Eichberg, Käsleberg en de Glottertaler Eichberg. De oppervlakte van de wijngaarden is ongeveer 40 hectare. De bodem bestaat -globaal genomen- uit löss en vulkanisch gesteente. De bodem van de Käsleberg bevat löss, de andere in Oberrotweil gelegen wijngaarden zijn van vulkanische oorsprong. De wijngaard in het Glottertal (aan de rand van het Zwarte Woud) heeft graniet en gneis in de bodem.

Het assortiment van Salwey is in te delen in 3 segmenten: de basiswijnen oftewel Gutsweine, de Reserve serie (wijnen met houtopvoeding welke de Ortsweine vertegenwoordigen) en de Grosses Gewächs (GG) wijnen, die de absolute top van het assortiment vormen.

Zicht op de prachtige terrassen van wijngebied Kaiserstuhl

Weingut Salwey is lid van de VDP (Verband der Deutschen Prädikatsweingüter). In de bekende gids Deutschlands Weine van Gerhard Eichelmann scoort Salwey 4 van de maximale 5 sterren.

Ik proef een Spätburgunder uit het topsegment van Salwey, een wijn met het predicaat Grosses Gewächs. Deze Spätburgunder is afkomstig van de Oberrotweiler Henkenberg. De helling van de Henkenberg is zuid tot zuidwestelijk gericht. De bodem is van vulkanische oorsprong, met löss, leem en veel kalksteen.

De wijnen van Salwey zijn in Nederland bij verschillende wijnspeciaalzaken te koop. Deze wijn heb ik tijdens een bezoek bij het Weingut aangeschaft voor de prijs van € 29.

Salwey Grosses Gewächs Henkenberg 2015

Een heldere, licht robijnrode kleur met een gemiddelde intensiteit voor rode wijn. In de rand iets bruinrood uitwaaierend.
In de neus tref ik de geur van zoete kersen aan. Daarnaast wat aardse aroma’s van natte bosgrond en paddenstoelen. Lieflijk en rijk aan finesse, maar wel wat ingetogen.
Op de tong laten stevige zuren zich gelden. De zuren geven een licht stroef en schraal mondgevoel. Rode bosbessen, tabak, ijzer en iets cederhout. De wijn komt wat “groen” en gesloten over. Wel fris van smaak en een body die medium vol is. De afdronk houdt vrij lang aan.

Een wijn die mij in vertwijfeling achterlaat. Ik mis het weelderige, rijke karakter wat een wijn van dit niveau zou moeten hebben. Kwaliteitswijnen kunnen zich wel eens in een moeilijke fase van ontwikkeling bevinden. Het zijn net mensen, denk maar eens aan de puberteit. Het potentieel om tot een grote wijn door te rijpen is naar mijn mening wel aanwezig. Maar op dit moment ben ik eerlijk gezegd niet overtuigd. Even geduld hebben...

De score is (op dit proefmoment) dan ook niet hoog: 14 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #salwey #kaiserstuhl #spatburgunder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *