Salwey Grauburgunder vom Löss 2022, een superverleidelijk glas

Wat kan wijn gemaakt van de Grauburgunder toch mooi zijn. Salwey uit de regio Kaiserstuhl heeft er een heerlijke wijn van weten te maken.

Wijnmakerij Salwey is te vinden in de regio Baden, in het zuidwesten van Duitsland, om precies te zijn de subregio Kaiserstuhl. De wijngaarden omvatten 35 hectare. Ze worden beschermd door de Franse Vogezen in het westen en het Zwarte Woud in het oosten. Met gemiddeld 1.800 zonuren per jaar is dit één van de zonnigste regio’s in Duitsland. Het klimaat wordt sterk beïnvloed door het Rijndal en de warme wind vanuit de Bourgondische Poort.  

Ik proef een “basiswijn” uit het gamma van Salwey. De Grauburgunder (Pinot Gris) is een druif die Salwey gebruikt voor VDP-Gutsweine, Ortsweine en voor de top van het segment, de Grosses Gewächs.

Deze wijn heeft als predicaat Kabinett trocken. Een korte uitleg over deze begrippen: de aanduiding Kabinett heeft te maken met het soortelijk gewicht van de most (suikergehalte). Kabinett heeft het laagste mostgewicht ten opzichte van de andere vijf predicaten (Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en Eiswein).
De aanduiding “trocken” wil zeggen dat de suiker in de druiven volledig of bijna volledig is vergist.

Salwey Grauburgunder vom Löss 2022

Fonkelend helder en strogeel in het glas.
Een open en aromatische neus. Gele pruimen en perzik. Honing en wat floraal. Gele bloemen in een lenteweide.
Rond en sappig in de mond. Vriendelijk met fijne, elegante zuren. Rijp fruit van peer, perzik, lychee en meloen. Iets citrus. Walnoten in honing. Vol en rijk van smaak waarin het zoete fruit de boventoon voert, maar de zuren perfect zijn geïntegreerd.

Wat een superverleidelijke wijn is dit! Toegankelijk, boordevol rijp fruit en voorzien van een lichte spanning. Alles klopt. Een heel mooi glas met bovendien een scherpe prijs/kwaliteit verhouding.

Score voor de Salwey Grauburgunder vom Löss 2022: 16,2 punten.

Ik heb deze wijn op de kop getikt bij Wine in Black. Prijsindicatie: rond de 13 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *