Salwey Grauburgunder Grosses Gewächs Henkenberg 2015, Baden, Duitsland

Salwey Henkenberg
Grauburgunder van een hoog niveau en van een vooraanstaande producent: Weingut Salwey.

Weingut Salwey is gelegen in Oberrotweil. Dit dorp ligt in het wijngebiedje Kaiserstuhl, wat weer deel uitmaakt van het grote Anbaugebiet Baden in zuidwest-Duitsland.

Salwey is één van de grote namen in Kaiserstuhl. Het is een klassiek familiebedrijf. Er wordt met de in Kaiserstuhl zeer succesvolle druivenrassen gewerkt, namelijk Weissburgunder, Grauburgunder en Spätburgunder. De laatste twee rassen hebben het grootste aandeel bij Salwey.
“Salwey. Immer trocken. Immer Burgunder.” staat er dan ook op de folder te lezen.

Zoals gezegd, Salwey heeft een goede reputatie opgebouwd. Het Weingut is lid van de VDP (Verband der Deutschen Prädikatsweingüter). In de bekende gids “Deutschlands Weine” van Gerhard Eichelmann scoort Salwey 4 van de maximale 5 sterren.

We proeven een wijn uit het topsegment van Salwey, de Grosses Gewächs wijnen. Deze Grauburgunder is afkomstig uit de Oberrotweiler Henkenberg wijngaard. De helling van de Henkenberg is zuid tot zuidwestelijk gericht. De bodem is van vulkanische oorsprong met veel kalk erin.

De wijnen van Salwey zijn in Nederland bij verschillende wijnspeciaalzaken te koop. Deze wijn heb ik na een bezoek bij het Weingut zelf aangeschaft voor de prijs van € 29.

Salwey Henkenberg

Salwey Grauburgunder Grosses Gewächs Henkenberg 2015

Een heldere kleur, licht strogeel met een iets groene tint erin. Een gemiddelde kleurintensiteit voor witte wijn. Bleek uitlopend in de rand.
De neus opent zich redelijk na enig walsen. Fris en fruitig met het fruit van peer, perzik en abrikoos. Een lichte geur van buxus en wat sinaasappel. Honing, florale geuren en mineralen. Een tikje rokerig. Enigszins gereserveerd.
Bij de eerste binnenkomst vrij intens en vol, sprankelend fris en subtiel kruidig. Gele appel en een combinatie van citrusfruit met tropisch fruit. Stevige, knisperende zuren. Wat kalk en mineralen (zoals in de neus). Een klein restzoetje. Mondreinigend. Een warme afdronk die lang aanhoudt.

Een zuivere en correct gemaakte Grauburgunder in een strakke, slanke stijl. Redelijk complex met veel lengte. Toch weet de wijn mij net niet volledig te overtuigen. Ben ik misschien te kritisch of heeft deze wijn wat meer tijd nodig? De toekomst zal het uitwijzen…

Score: 16,2 punten.

Geschat bewaarpotentieel: nu drinken tot 2026.
Salwey Henkenberg
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #salwey #kaiserstuhl #grauburgunder