Salwey Grauburgunder 2015, Baden, Duitsland

Salwey Grauburgunder
Eén van de beste wijnbedrijven in Kaiserstuhl is Weingut Salwey. We proeven de witte basiswijn, gemaakt uit de Grauburgunder.

Weingut Salwey is gelegen in Oberrotweil. Dit dorp ligt in het wijngebiedje Kaiserstuhl, wat weer deel uitmaakt van het grote Anbaugebiet Baden in zuidwest-Duitsland. Medio augustus ben ik 10 dagen in Kaiserstuhl geweest en heb daar onder andere Weingut Salwey bezocht. Ondanks dat men stond te trappelen om de druiven van het bijzondere wijnjaar 2018 binnen te gaan halen, nam de “Kellermeister” alle tijd om mij kennis te laten maken met de verschillende wijnen van dit Weingut.

Salwey is één van de grote namen in de Kaiserstuhl. Het is een klassiek familiebedrijf. Er wordt met de in Kaiserstuhl zeer succesvolle druivenrassen gewerkt, namelijk Weissburgunder, Grauburgunder en Spätburgunder. De laatste twee rassen hebben het grootste aandeel bij Salwey.

Kaiserstuhl(een hete middag in augustus)

De wijngaarden zijn gelegen op de hellingen van de Oberrotweiler Henkenberg, Kirchberg, Eichberg, Käsleberg en de Glottertaler Eichberg. De oppervlakte van de wijngaarden is ongeveer 40 hectare. De bodem bestaat -globaal genomen- uit löss en vulkanisch gesteente. De bodem van de Käsleberg bevat löss, de andere in Oberrotweil gelegen wijngaarden zijn van vulkanische oorsprong. De wijngaard in het Glottertal (aan de rand van het Zwarte Woud) heeft graniet en gneis in de bodem.
Het assortiment van Salwey is in te delen in 3 segmenten: de basiswijnen oftewel Gutsweine, de Reserve serie (wijnen met houtopvoeding welke de Ortsweine vertegenwoordigen) en de Grosses Gewächs wijnen, die de absolute top van het assortiment vormen.

Weingut Salwey is lid van de VDP (Verband der Deutschen Prädikatsweingüter). In de bekende gids Deutschlands Weine van Gerhard Eichelmann scoort Salwey 4 van de maximale 5 sterren.

De wijnen van Salwey zijn in Nederland bij verschillende wijnspeciaalzaken te koop. De geproefde Grauburgunder (een Gutswein) heb ik bij het Weingut zelf aangeschaft voor de prijs van € 9,70.

Weinprobe…

Salwey Grauburgunder

Salwey Grauburgunder 2015

Een heldere en intense strogele kleur. Intensiteit 3 uit 5. Een volle en geconcentreerde kleur. Lichtgeel uitlopend in de rand.
De neus heeft zachte, delicate geuren met veel fruit van peer, perzik en nectarine. Iets muskaat. Ook wat tropisch fruit (mango). Wat zuivel. Rijk aan finesse.
Wow, wat een binnenkomst in de mond! Heel licht tintelend, kruidig, een vleugje witte peper. Fruit van gele appels en een confiture van peer. Stevig van body en krachtig. Mooie, bijna crispy zuren vormen een goede tegenhanger voor het fruitgeweld. Warm in de afdronk, die nog eens lang blijft hangen ook.

Salwey heeft een zeer mooie Grauburgunder gemaakt voor een vriendelijk prijsje. Een wijn met een geweldige inhoud en lengte. Grauburgunder en Kaiserstuhl is een goed huwelijk. Dit is een zilveren medaille waard!

Score: 16 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2022.

Salwey Grauburgunder
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #weingutsalwey #baden #kaiserstuhl #grauburgunder