Salvatore Nascetta 2019; zeldzaam autochtoon

Salvatore Nascetta 2019 van de Wijnbeurs staat op de proeftafel en ik zal u er wat over gaan vertellen…

De Nascettadruif is een autochtoon Italiaans druivenras en op zich is dat niet zo bijzonder, want Italië stikt namelijk in de autochtone druivenrassen. Echter de Nascetta blijkt één van de zeldzaamste druivenrassen ter wereld te zijn. Vroeger stond het in de Barolo wijngaarden tussen de Nebbiolo ranken aangeplant. Deze druif was juist aldaar aangeplant om de straffe Barolo’s te versoepelen. Echter, het rendement ligt zo laag (slechts één tros per tak) dat de Nascettadruif erg duur is om te verbouwen.

Dat is dan ook de reden waarom deze druif dan ook bijna was uitgestorven. In de jaren ’90 waren er twee wijnhuizen (wijnhuizen Elvio Cogno en Le Strette) die er toch heil in zagen om deze druif weer nieuw leven in te blazen en zo begon de druif aan zijn comeback. Nu niet meer om de Barolo sappiger te maken, maar om puur van te genieten. Sinds 2010 hebben deze Italiaanse witte wijnen ook een eigen DOC : ‘Langhe Nascetta DOC’. 

Een zeldzame wijn dus die door toeval en omstandigheden is ontstaan en zomaar hier op mijn proeftafel is beland met medewerking van de WIJNBEURS alwaar u deze wijn kunt kopen voor een bedrag van maar € 8,99 (normaal € 12,99, maar als u goed oplet dan kunt u voor de actieprijs deze wijn aanschaffen!). CHECK HIER de PRIJS! 

Salvatore Nascetta 2019 heeft een alcoholpercentage van 12,5% en we gaan proeven..

Laat de wijn spreken!

Salvatore Nascetta 2019

De kleur van deze witte Italiaan is kraakhelder en loepzuiver. Lichtwit/geel/witgoud over de tong met een lichte witgouden fonkeling in de rand. Super zuiver. (2,8)
In de neus van deze Salvatore Nascetta 2019 komt duidelijk naar voren wat anijs, wat citrus en wat bloemerig. Rond en vriendelijk. Bescheiden. Neus komt maar redelijk los. (3,3)
Op de tong is deze Nascettawijn lekker rond en mondvriendelijk. Geen uitgesproken wijn, maar een wijn die zich bescheiden opstelt. Droog, wat animaal, wat mineralig, wat vlak citrus. De zuren zijn zacht, maar wel degelijk aanwezig. Matig op de mid-palate en ook in de breedte en diepte is het matig. De afdronk is wat brioche en gaat vrij snel over in een lichte bitterheid van een matige tot redelijke lengte. (5,6)

Salvatore Nascetta 2019 is gemaakt van de Nascettadruif, een bijna uitgestorven druivenras dat nieuw leven is ingeblazen. Het wordt niet veel verbouwd en de opbrengst is beperkt. Dat maakt het dus een ‘duur’ druivenras. Salvatore Nascetta 2019 is een prettige, bescheiden wijn die wat specifieke kenmerken heeft. Een wijn waar je aan moet wennen, want het blijft niet binnen de lijntjes. Zeker geen uitgesproken wijn, maar een bescheiden, wat vlakke wijn. Een wijn voor bij het eten die mooi wat witvis begeleidt. Een wijn voor de liefhebber. (2,1)

Salvatore Nascetta 2019 krijgt van mij een totaal van 13,8 punten.

Drinken kan u het nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *