Salentein Brut Cuvée Exeptionelle, Valle de Uco, Mendoza, Argentinië

Salentein Brut Cuvée Exeptionelle, Valle de Uco, Mendoza, ArgentiniëSalentein Brut Cuvée Exeptionelle komt uit de stal van de Argentijnse wijnproducent Salentein; ongeveer de Argentijnse Errazuriz.

Beide wijnproducenten zijn een voorbeeld voor hun collega’s en beiden laten zien waartoe ze in staat zijn: topwijnen produceren voor schappelijke prijzen. Mijn hoop en wens is dat iedere wijnproducent zo gaat denken…. Het zal wel bij dromen blijven….

Bubbelwijnen zijn perfecte aperitiefwijnen

Als je denkt aan “Brut” dan denk je gelijk aan….CHAMPAGNE!

Bubbelwijnen zijn en blijven feestwijnen. Het zit nog niet in de genen van de Nederlandse wijnliefhebber dat je ook bubbelwijnen gewoon kan ontkurken, zonder dat er iets te vieren valt. De Belgen denken daar overigens heel anders over….

Nu zijn bubbelwijnen perfecte aperitiefwijnen. Waarom? Omdat de bubbels en de zuren de maag prikkelen en het hongergevoel stimuleren. Je krijgt trek in lekker eten…

Nu lees ik dat de manier van wijn maken voor deze Salentein Brut Cuvée Exeptionelle, die overigens TE BESTELLEN is bij De Wijnkring, wat afwijkt van de Champagnemethode. De basis is hetzelfde; de druiven die gebruikt zijn gebruikt men ook in de Champagnestreek, namelijk de Chardonnay en de Pinot Noirdruif. Na de pluk volgt een eerste gescheiden koele fermentatie om zo het frisse karakter van de wijn te bewaren. De tweede fermentatie geschiedt volgens de Méthode Charmat. Het bezinksel uit de tweede fermentatie blijft in de tank achter en is de basis voor het ‘sur lie’ rijpingsproces van zes maanden.

O, hoor ik u denken…. Veel werk en dus zal het wel weer lekker geprijsd zijn…!?

Jazeker! Heerlijk geprijsd moet ik bekennen, want de prijs van deze bubbelwijn ligt op € 14,95 en dat is niet duur!

Geen geld dus!, maar dan moet het ook nog wel van kwaliteit zijn….

Laat de wijn spreken, zou ik zeggen….

Salentein Brut Cuvée Exeptionelle

De kleur van deze Salentein Brut neigt naar licht rosé; donker kopergoud fonkelend. Helde en zuiver. Gelijkmatige en voldoende mousse. (2,8)
In de neus is Salentein Brut mooi rond. Groene appelfruit; rijp en best wel zoetig. Neus komt redelijk goed los. (3,7)
Op de tong een vriendelijke en zachte binnenkomer, deze Brut. Niet zo agressief zoals een Brut (of moet ik zeggen Bruut!?) kan zijn. Ronde groene appel met wat perzikfruit. Licht droog. Best wat smaak. Kruidig en fris. Redelijk goed op de mid-palate, diepte en breedte en een zachte, vriendelijke, met een licht amandelbittertje, goede afdronk. Fijne mousse. (6,2)
Een vriendelijke, smaakvolle bubbelwijn deze Salentein Brut, die het gewoon prima doet. Een Champagnevervanger? Nee, want daarvoor verschillen de wijnen teveel. Andere fermentatie is doorslaggevend, maar, mede gelet op de prijs, beslist een aanrader! (2,3)

Salentein Brut kan je gewoonweg niet vergelijken met een Champagne Brut. Het is een totaal andere wijn; de enige overeenkomst is dat het bubbels heeft en dat ook de Champagne gemaakt wordt van de Chardonnay en Pinot Noirdruif. Andere fermentatie, andere streek, ander klimaat en dus een totaal andere wijn, die overigens mooi zal smaken als aperitief. Een mooie binnenkomer voor een hele leuke prijs (als je er zes koopt). Deze Brut verdient 15,0 punten, 83PP en **½* en is nu gewoon lekker te drinken.