Salentein Barrel Selection Malbec 2021, soepel en elegant

Malbec en Argentinië vormen een goed huwelijk. Ik proef een wijn van de bekende producent Salentein.

Bodegas Salentein is opgericht door de Nederlandse zakenman en visionair Mijndert Pon. Het “project” Bodegas Salentein startte in 1997, de bouw van de bodega werd in 1999 voltooid. De wijngaarden van Salentein kennen echter een lange geschiedenis. San Pablo, één van de drie wijngaarden van Salentein, dateert namelijk uit de 17e eeuw en ligt op een hoogte van maar liefst 1.700 meter. 

De herkomstbenaming Valle de Uco in Argentinië is de naam van de wijnregio die ligt aan de voet van het Andesgebergte. Door het droge, continentale klimaat is dit één van de meest geschikte regio’s in Zuid-Amerika om kwaliteitswijnen te produceren. De Tunuyan rivier die door de vallei stroomt maakt het mogelijk om te irrigeren, want er valt weinig neerslag. Door de aanzienlijke hoogte zijn de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot en rijpen de druiven perfect af.  

Bij Salentein wordt de Malbec op verschillende locaties verbouwd, namelijk in de wijngaarden El Oasis en La Pampa. Oasis ligt op meer dan 1000 meter boven zeeniveau,  La Pampa zelfs op ruim 1200 meter. Tijdens het vergistingsproces past men een techniek toe waarbij de schillen uit de wijn worden gezeefd en vervolgens weer worden vermengd met het sap. Deze techniek heeft ten doel de scherpe kantjes van tannine en bitters te verminderen.  

De term “Barrel Selection” geeft aan dat er houtrijping in het spel is. Om precies te zijn voor een periode van 12 maanden op Franse en Amerikaanse eiken vaten. Na de botteling volgt een flesrijping van 6 maanden.

Salentein Barrel Selection Malbec 2021

Diep granaatrood in het glas met een kleurintensiteit van 4 uit 5. Vol doorlopend tot in de rand.
In de neus fruitaroma’s van bramen en zwarte kersen. Wat houttonen op de achtergrond. Om de één of andere reden maakt de neus een gesloten indruk, ook wanneer ik de volgende dag nog eens ruik en proef.
Rond en wat drogend op de tong. Drop, zoethout, iets vanille, melkchocolade, cassis en een vleugje tabak. Rijpe, ronde tannines en fijne frisse zuren. Licht kruidig. Geconcentreerd bosbessenfruit.

Een wijn die ondanks de grote hoeveelheid donker fruit, een frisse en slanke smaak heeft. Wat jammer is dat de neus zich niet opent. Vrij soepel van karakter met een goede doordrinkfactor. Het smaakpalet is elegant te noemen en dat kom ik niet vaak tegen bij Malbec.

Score voor de Salentein Barrel Selection Malbec 2021: 15 punten.

De wijnen van Salentein zijn in Nederland verkrijgbaar bij verschillende wijnwebshops.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *