Ruffino Orvieto Classico 2018, toegankelijk en delicaat

Orvieto is een bekende Italiaanse witte wijn uit de omgeving van de gelijknamige stad. Ik proef er één van het huis Ruffino.

Ruffino is een groot wijnhuis wat in 1877 is opgericht. Het is lang geleden begonnen met de neven Ilario en Leopoldo Ruffino die hun passie voor wijnmaken omarmden door het opzetten van een kleine wijnmakerij in de stad Pontassieve bij Florence. Het bedrijf heeft inmiddels verschillende landgoederen van flinke omvang, onder andere in Chianti, Montalcino en verschillende andere locaties in Toscane. Ruffino heeft dan ook een breed scala aan wijnen. Om maar eens wat te noemen: prosecco, sparkling rosé, Moscato D’Asti, Pinot Grigio, verschillende Chianti’s en Brunello di Montalcino van het landgoed Greppone Mazi en deze Orvieto uit Umbrië.

Orvieto, een van de mooiste en oudste steden van Italië, ligt bovenop vulkanische heuvels in het prachtige Umbrië. De geschiedenis van wijn uit deze regio gaat ver terug, tot wel 700 voor Christus. De bodem bestaat hier uit tufsteen, een soort kalksteengrond waarin het bindend materiaal uit vulkanische as bestaat. Deze bodem geeft een uniek karakter aan de witte wijnen van Orvieto.

Duomo di Orvieto

Deze Orvieto Classico bestaat uit een blend van inheemse druivenrassen: Grechetto (40 procent), Procanico (20 procent), Verdello en Canaiolo Bianco (tezamen goed voor 40 procent). Na fermentatie rijpt deze wijn kort in roestvrijstalen vaten tot het moment van botteling. De wijn heeft een “gematigd” alcoholpercentage van 12 procent.

De wijn is verkrijgbaar bij verschillende wijnspeciaalzaken in Nederland. Prijsindicatie: tussen de 7,50 en 10 euro.

Ruffino Orvieto Classico 2018

Een heldere, licht strogele kleur. Vrij licht met een kleurintensiteit van 2 uit 5.
De neus is aangenaam, open en aromatisch. Fruit van perzik en peer. Wat honing en buxus. Daarnaast een geurtje van nat afgestoomd behang.
Een iets romig mondgevoel. Zacht rijp fruit van peer, nectarines en mandarijnen. Fijne, lichte bitters die doen denken aan hazelnoten en amandelen. Subtiel kruidig met vrij milde zuren die mooi verweven zijn in het smaakpalet. Een honingachtig zoetje en een snufje witte peper. Best vol van smaak.

Verfijning is het sleutelwoord van deze Orvieto Classico. Een medium droge, toegankelijke wijn met een delicate kruidigheid.

Een goede score voor de Orvieto Classico van Ruffino: 14,3 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #ruffino #orvieto #italiaansewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *