Rubien Fortwien, Likeurwijn uit Gelderland, Nederland

Rubien Fortwien, Likeurwijn uit Gelderland, Nederland

Henk Marmelstein is trots op deze versterkte wijn die doet denken aan een Port uit Portugal. De Robien Fortwien wordt ambachtelijk verwerkt, in het begin op dezelfde manier als in de grote kelder gebeurt.

De wijn vergist bij een lage temperatuur, maar men laat de suikers niet geheel vergisten. Door toevoeging van 78% wijnalcohol stopt de gisting en de versterkte wijn wordt dan overgezet op RVS tanks. Na 4 maanden wordt de wijn overgepompt in barriques van het derde jaar en krijgt door deze lagering wat houttonen mee en lichte oxidatie. De wijn wordt gebotteld in 50 cl flesjes met een lange slanke fles die door het leven gaat als Bordeaux Futura Antiek Blauw en heeft 19% alcohol.

Geproefd:
Rubien Fortwien zonder jaar. Kotten’s Achterhoekse Likeurwijn uit Gelderland, Nederland

Te koop voor € 10,- bij de Reeborghesch voor een 50 cl fles.

Kleur: heldere, purperrode-rode kleur. In de rand purperrood met een magenta gloed en medium vol / 2,7

Neus: portachtige neus met veel zurig kersenfruit en zoete rozijnen. Op de achtergrond wat aards. Diep en goed vol / 3,4

Smaak: alcoholische zoete port-achtige smaak met veel zuren in de basis. Aards, kersenfruit en een goede (alcoholische) body die uitkomt in een tintelend zoet/zure afdronk / 5,4

Conclusie: Vreemde gewaarwording, een beetje Port-gelijkend zonder de vettige zwoelheid, maar wel met veel zuren. Het lijkt een gevecht tussen zoet en zuur in de mond, waar toch een goede balans in zit. Apart met een medium diepgang. Een dessertwijn voor bij (lichtzurige) desserts als: chipolatapudding, citroenijs of pittige of blauwgeaderde kazen (wel een vreemde en korte kurk)

XX ster / drinken: nu – 2022? / totaal 13,3 punten

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!

Of persoonlijk via mijn Linkedin