Rosso di Montepulciano 2016 van Contucci, mooi rood uit Toscane

Contucci Rosso di Montepulciano
Een dagje naar het prachtige stadje Montepulciano resulteerde o.a. in een bezoek aan het wijnhuis Contucci, waar we een mooie serie wijnen te proeven kregen.

Na afloop van die proeverij gingen er enkele flessen de kofferbak in, waaronder deze Rosso di Montepulciano. Eenmaal thuis, ben ik er nog maar eens rustig voor gaan zitten, met de kurkentrekker in de ene hand en de fles in de andere hand.
Eerst even iets over de producent.
Contucci

Cantine Contucci, meer dan 1.000 jaar

Het wijnhuis Contucci is een begrip in Montepulciano, al meer dan 1.000 jaar! Het wijnhuis is prachtig gelegen in het centrum van het fraaie stadje Montepulciano. Eigenlijk loop je zo vanaf de straat de kelders in.
De bouw van de imposante Contucci-kelders dateert uit de 13e eeuw.
Contucci heeft ongeveer 21 hectare aan wijngaarden. De hoogte van die wijngaarden ligt tussen de 280 en 450 meter. Er staan wijnstokken met louter inheemse druiven aangeplant: Prugnolo Gentile (oftewel: Sangiovese) , Canaiolo Nero, Mammolo, Colorino, Trebbiano Toscano, Malvasìa del Chianti en Grechetto.
Het assortiment is breed en omvat deze Rosso di Montepulciano, Vino Nobile di Montepulciano (verschillende cuvées), Vin Santo di Montepulciano (dessertwijn uit Malvasia, Greccheto en Trebbiano), Sanso Vino (een cépage-wijn uit Sangiovese) en Bianco della Contessa (witte wijn uit Malvasia en Trebbiano).
Contucci

Rosso di Montepulciano

Deze Rosso di Montepulciano is gemaakt uit 80 procent Sangiovese (plaatselijk genoemd: Prugnolo Gentile), Canaiolo Nero (15 procent) en 5 procent Colorino. De wijn heeft een houtrijping ondergaan van 24 maanden in grote eiken vaten van 20 hectoliter en daarna nog 6 tot 8 maanden flesrijping. Alcoholpercentage is 13,5 procent.
Ik heb voor deze fles 9 euro gepind en dat is een zacht prijsje voor een wijn met deze kwaliteiten.

Een minpuntje: ik heb geen importeur van Contucci kunnen ontdekken in Nederland, wel in de ons omringende buurlanden. De wijnen zijn van uitstekende kwaliteit, dus importeurs, grijp je kans!

Contucci Rosso di Montepulciano

Rosso di Montepulciano 2016 van Contucci

Een heldere kleur, diep robijnrood. Intensiteit van de kleur is 4 op een schaal van 5. In de rand loopt het iets bleekrood weg.
Een geur die wat zwoel overkomt. Fruitaroma’s van bramen en bosbessen. Likeurbonbons en iets eucalypthus. Wat zuivel. Prikkelend in de neus en goed open.
In de eerste aanzet wat stroef op de tong. Kruidig en bittere chocolade. Dik, donker en gestoofd fruit. Tijm, zwarte peper en gebrande koffiebonen. Vol en weelderig van structuur. Warm en peperig in de afdronk.

Deze Rosso di Montepulciano is een evenwichtige en volle rode wijn. Een wijn die vraagt om er iets bij te eten: mooie stevige vleesgerechten of een goed stuk harde oude kaas. Een mooi glas Italiaans rood en een wijn met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en daarom een zilveren medaille!

Score: 15,7 punten.

Nu op dronk en zeker nog 5 jaar goed houdbaar.
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #contucci #rossodimontepulciano #sangiovese #toscane