Ronco di Sassi Primitivo Appassimento 2019; verfijnde robuust

Ik weet niet meer precies hoe ik aan deze Ronco di Sassi Primitivo Appassimento 2019 ben gekomen, maar dat doet er nu niet toe.

Deze Italiaanse wijn zit in een hele zware kwaliteitsfles. Een fles die eigenlijk, vind ik, niet meer gebruikt mag worden. Ik zal er later eens een artikel over schrijven en ben dan benieuwd naar uw gedachten hierover.

Zoals al reeds in de naam opgenomen is deze wijn gemaakt volgens de Appassimento methode.

Bij de Appassimento methode laat men de druiven juist zo lang als mogelijk aan de wijnstokken  rijpen. Hierdoor krijgen de druiven een veel hoger suikergehalte. De druiven worden op het allerlaatste moment van de oogsttijd met de hand geplukt, zodat ook alleen de beste kwaliteit druiven kunnen worden gebruikt.
Nadat de druiven zijn geplukt worden deze in speciale kratjes gedroogd. De druiven liggen in een speciale droogruimte, dat ook wel frutaio wordt genoemd. Deze ruimte bevindt zich boven de wijnkelder en door de vele luiken kan de wind hier gemakkelijke doorheen waaien. De luiken gaan pas alleen wel open als het buiten droog is en als de luchtvochtigheid relatief laag is. Door het drogen verliezen de druiven een groot deel van hun vocht en het resultaat is een hoog concentraat aan suiker en aroma. Dit is dan ook de basis van de zeer smaakvolle Appassimento wijnen. 


Lees verder na de advertentie exaro

Zodra de druiven voldoende zijn ingedroogd worden deze ontsteelt, gekneusd en vergist. Deze vergisting gaat zeer langzaam en op een lage temperatuur. De wijn rijpt uiteindelijk nog een aantal maanden op eikenhouten vaten en daarna vaak ook nog een tijdje op de fles. Het maken van Appassimento wijnen kost dus veel tijd en liefde, maar het resultaat is het zeker waard! Deze wijnen staan namelijk bekend om het krachtige en met fruit overladen karakter.

Deze Ronco di Sassi Primitivo Appassimento 2019 komt uit Puglia (IGT), is gemaakt van 100% Primitivodruif en heeft een alcoholpercentage van 15%. De prijs zal rond de € 20 liggen. Van Luca Maroni 99 punten en lees mijn verhaal over de toegewezen punten van de professionele wijnproevers!

Ronco di Sassi Primitivo Appassimento 2019

De kleur van deze Italiaanse wijn is massief. Zeer diep donkerrood over de gehele tong tot diep in de rand. In het uiterste van de rand wat paarsrood. De diepte is zeer diepdonker. Topkleur. (3,0)
In de neus laat deze wijn uit Puglia rijp pruimenfruit zien wat smakelijk en aangenaam overkomt. Rond en gepolijst. Vanillehout. De neus komt redelijk los. (3,8)
Op de tong is Ronco di Sassi Primitivo Appassimento 2019 zeer fluwelig en zeer smakelijk. Rijp pruimenfruit, rozijnen en met een overduidelijke houtopvoeding. Vanillehout. Lichtjes zoetig (zoethout) van de rijpheid en intensiteit. Wat chocolade en wat droog. Geen hele robuuste wijn, maar best wel verfijnd. Op de mid-palate voldoende en in de breedte is het prima en de diepte is ook prima. In de afdronk een combi van chocolade en rijpe pruim en die afdronk is breed. (7,7)

Ronco di Sassi Primitivo Appassimento 2019 is een prima wijn die op de Appassimento methode is gemaakt. Dit betekent dat de wijn niet onder de € 10 te koop kan zijn. Selectie en de keuze voor kwantiteit drijven de prijs op en stop je deze wijn ook nog eens in een zware kwaliteitsfles dan komt er zo weer één of twee euro per fles er bij… Een fijne smakelijke wijn die een combinatie maakt van verfijning en robuustheid. Intensiteit is door kwaliteit. Het hoge alcohol is niet merkbaar, maar zorgt natuurlijk wel voor voldoende body en intensiteit. Prima wijn! (2,5)

Ronco di Sassi Primitivo Appassimento 2019 verdient van mij een totaal van 17,0 punten

Drinken nu tot 2027

3 gedachten over “Ronco di Sassi Primitivo Appassimento 2019; verfijnde robuust”

  1. Mag ik opmerken dat ik de Monte Tessa (Plus €4,64) heb geproefd? Een bijzonder ding die alle vergelijkingen met welke primitivo dan ook kan weerstaan.
    (Nu €5,99 maar dan nog…)
    En ook de Nero di Troia van hetzelfde huis, voor de zelfde prijs.
    Scheelt dus 15 euries… dankuwel.

  2. Beste proevers wij kennen deze wijn al geruime tijd zeker al vijf jaar wij hebben de eerste gekocht in duidsland in het plaatsje Susterzeel bij de edeka een ruim geëtaleerde supermarkt met ontzetten veel en goede wijne de eerste die we kochten koste 18-, euro en hij hoord nu bij onze standaard wijnen even als de Amarone soms is er een aanbieding van een paar euro dan kopen wij er weer een stel in tis echt een aanrader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *