Ronco di Sassi 2015, IGT Puglia, Italië

Ronco di Sassi 2015, IGT Puglia, Italië

Ronco di Sassi 2015 heet eigenlijk voluit : Ronco di Sassi, Primitivo da Uve Appassimento 2015…


Lees verder na de advertentie exaro

Dat is een echt mondvol en van deze wijn krijgt u spieren. Echte spieren, want de wijnfles is bijna niet te tillen, zo zwaar!

Ik heb het niet gewogen, maar ik denk dat het net zo zwaar is als twee ‘gewone’ Bordeauxflessen bij elkaar.

Een dergelijke zware fles wilt wat over de kwaliteit zeggen…

Is dat wel zo? Je kan het net zo goed in een (goedkopere) lichtere fles bottelen, maar dan onderschat je de kracht van de illusie. Ilja Gort heeft wel eens een testje gedaan met een dezelfde wijn in een ‘normale’ fles en in een zware kwaliteitsfles. De mensen vonden de wijn uit de kwaliteitsfles beter dan de andere wijn… Was dezelfde wijn….

Oké, een zware fles schept verwachtingen alsmede het alcoholpercentage van 15% en dan heb ik het nog niet eens gehad over het absolute puntenaantal van maar liefst 99 van de 100 punten! Ja, wederom een bijna volmaakte wijn in mijn grote wijnglas (dit soort wijnen verdienen een groot, heel groot wijnglas!).

Meld je aan voor de GRATIS nieuwsmail en ontvang wekelijks de leukste wijn berichten in je mailbox. Dus klik hier en meld je aan!!!

De Ronco di Sassi 2015 heeft een zware wijn fles = kwaliteit?

Ik lees op de website van de Wijnbeurs, alwaar ik deze wijn gekocht heb, dat deze Italiaanse broeder ook door middel van gedroogde druiven gemaakt wordt, net zoals de Amaronewijnen. Dat verklaart in ieder geval de rijpheid en het hoge alcoholpercentage!

Ik heb deze wijn in een pakket gekocht (kijk maar middels de onderstaande banner op de wijnpakketten) van zes 99/100 punten wijnen voor de prijs van € 89. Helaas voor u is deze prijs een klein beetje verhoogd…

wijnbeurs ronco di sassi

Luco Maroni is een Italiaanse professionele wijnproever en heeft deze wijn bijna volmaakt beoordeeld. Wij gaan eens kijken of hij het bij het rechte eind heeft…

Ronco di Sassi, Primitivo da Uve Appassimento 2015

De kleur van deze Ronco di Sassi 2015 is vol diepdonkerrood over de gehele tong tot diep in de rand. Vol dieprood in de rand. Zeer geconcentreerd, De diepte is zeer diepdonker. Ronco di Sassi 2015 heeft een flinke kleur.
In de neus is Ronco di Sassi 2015 jammig confiture rood en donkerrood fruit in de vorm van bramen/bessen/zwarte bessen. Zeer rijp tot het zoetige toe. Wat houttonen. De neus van deze topitaliaan komt goed los.
Op de tong is Ronco di Sassi 2015 zeer smoothy en heeft zeer rijp fruit (ook hier tot aan het zoetige toe). Bramen, bessen en zwarte bessen. Confiture. Zeer rond, wat droog en licht alcoholisch. Ook wat groente. Wat strak en ook pittig en heet van de zwarte peper. Ronco di Sassi 2015 heeft ook genuanceerd chocolade/houttonen. Breed genoeg eb goed op de mid-palate. Een smoothy goede tot brede afdronk.
Ook dit keer een echte zeer rijpe smoothy wijn die bijna zoetig overkomt. Ronco di Sassi 2015 is fluwelig en smakelijk, maar hebben we hier te maken met een 99/100 punten wijn? Nee, daarvoor zou Ronco di Sassi 2015 toch meer diepte moeten hebben en toch complexer moeten zijn, maar het is zeker een mooie wijn!

Opdronk : Nu – 2022
Totaal : 16,3 punten {87PP} ***

Ronco di Sassi 2015 is zeker een hele mooie wijn, maar Luco heeft echt een beetje te diep in het glaasje gekeken… 😉

Reageren?
Wat vind jij? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

5 gedachten over “Ronco di Sassi 2015, IGT Puglia, Italië”

  1. ik sluit mij volledig aan bij de mening van Luca Maroni. Hij geeft 99 punten voor deze wijn. Ik kan enkel oordelen over de vintage 2021 Ronco di Sassi Primitivo Appassimento. Zijn punten gaan trouwens ook maar tot 99 en niet tot 100. De wijn smaakt wat zoetig, wellicht te danken aan de 15% alcohol en het feit dat de wijn gemaakt werd van gedroogde druiven ( appassimento princype ). Naar mijn mening een perfecte wijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *