RomiTòro 2019 van Castello Romitorio, Super Tuscan van uitstekende kwaliteit

Uit Toscane komt deze prachtige blend van twee niet-inheemse druivenrassen. In de wijnwereld heet zo’n wijn uit Toscane een “Super Tuscan”.

Deze “RomiTòro” is een wijn van de bekende Brunello di Montalcino producent Castello Romitorio. Filippo Chia is de man achter deze wijn, die wordt gemaakt op het tweede domein van Castello Romitorio, gelegen in Scansano. De wijngaarden liggen zo’n 25 kilometer verwijderd van de kust (Tyrrheense Zee). Het landgoed heeft momenteel bijna 20 hectare aan wijngaarden, met ongeveer 12 hectare in Morellino di Scansano. Het landgoed ligt naast de overblijfselen van de Etruskische vestingstad Ghiaccio Forte (ijsfort), waaraan de wijnmakerij zijn naam ontleent. Vanaf 2020 worden de wijngaarden biologisch verbouwd.

De wijnstokken op dit landgoed werden in twee fasen geplant; de eerste fase (tussen 1999 en 2001) met lokale klonen Sangiovese, Petit Verdot en Syrah en een klein perceel Cabernet Sauvignon. De tweede fase met Petit Verdot, Syrah en nieuwe klonen van Sangiovese in 2006. 
Cuvée RomiTòro is een blend van Syrah en Petit Verdot, ieder voor 50 procent. De wijn heeft een jaar in eikenhouten vaten gerijpt.

RomiTòro 2019 van Castello Romitorio

Een diepe, donkerrode kleur met een intensiteit van 4 op een schaal van 5. In de rand bleekrood uitwaaierend.
Geurige, frisse neus van zwarte bessen, kersen en aalbessen. Een tikje rokerig. Vanille van de houtrijping.
In de mond vol en compact met geprononceerde zuren. Tanninerijk op de tong. Geen harde maar ronde tannines. Mint, kokos, zoute drop en een zwart pepertje. Het rode kersen- en bessenfruit is heerlijk rijp. Niet zwaar, maar sappig en soepel met een stevige bite.

RomiTòro is een prima kwaliteitswijn uit Toscane. Er is rondeur en balans in deze blend. Een wijn die ook uitnodigt om er een stevig vleesgerecht bij te eten.

Score voor deze Super Tuscan RomiTòro 2019: 16,1 punten.

Verschillende wijnen van Castello Romitorio zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Aan deze RomiTòro hangt een prijskaartje van € 16,95.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *