Roero Arneis Sabbie van Gall & Gall in de herkansing

Roero Arneis Sabbie van Gall & Gall

De Roero Arneis Sabbie van Gall & Gall heb ik eerder geproefd van deze jaargang. Ik ben benieuwd hoe deze witte wijn is na 2 jaar. 


Lees verder na de advertentie exaro

Kun je witte wijn bewaren? 

Witte wijn kun je doorgaans niet lang bewaren. De houdbaarheid van witte wijn hangt af van de kwaliteit van de wijn en dat zit bij deze wijn wel goed. Bij goedkopere witte wijnen kunt u ervan uitgaan dat de houdbaarheid zo’n 2 jaar is, maar dat is dan ook maximaal en dat heeft dan ook weer te maken met het druivenras. Het kan per druivenras verschillen of de wijn ook na 2 jaar nog goed is, maar ook speelt de zuurgraad en de opvoeding mee. Dan is een witte wijn in principe wel meer dan 5 jaar of langer houdbaar. Over het algemeen kan een goede kwaliteit Roero Arneis minstens 3 tot 5 jaar worden bewaard. 

Roero Arneis 

Arneis is een inheemse Italiaanse witte druif die voornamelijk wordt verbouwd in de Roero-regio in de provincie Piemonte, in het noordwesten van Italië. De geschiedenis van deze druif gaat terug tot de middeleeuwen, maar witte wijn uit Piemonte heeft lang in de schaduw gestaan van de bekendere Nebbiolo-druif, die wordt gebruikt voor het produceren van Barolo- en Barbaresco-wijnen. 

Arneis, wat “kleine lastpak” betekent, staat bekend als een lastige druif. De wijnstokken hebben de neiging om lage opbrengsten te geven en zijn best nogal gevoelig voor ziektes, die zich vooral openbaren in vochtige jaren. Toch is de Arneis druif de laatste decennia in volume gegroeid. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door zijn unieke karakter. 

Wijnen van de Roero Arneis passen goed bij veel gerechten, waaronder vis, schaaldieren, wit vlees en enkele vegetarische gerechten. De frisheid en complexiteit van de wijn maken het ook een uitstekende keuze als aperitief. 

De Roero Arneis komt uit Piemonte en Piemonte is een wijndistrict in het noordwesten van Italië, grenzend aan Zwitserland en Frankrijk. De naam Piemonte betekent letterlijk “aan de voet van de bergen”, en dat klopt ook wel. Dit wijndistrict wordt omringd door de Alpen en de Apennijnen. 

San Silvestro is een grote wijnmakerij (cantina) gevestigd in de regio Piemonte. Het bedrijf exporteert over de hele wereld en de wijnen zijn best massaal. 

Link https://www.wijngekken.nl/de-beste-wijnen-onder-de-10-euro/san-silvestro-roero-arneis-sabbie-geen-gewoon-italiaantje/ op 24 augustus 2021.
De wijn is uit 2020 en heeft 13% alcohol. 

Geproefd: 
Roero Arneis Sabbie van Gall & Gall in de herkansing 

Kleur: de kleur van de Roero Arneis Sabbie is mooi goudgeel en medium diep op de tong. In de rand is de kleur mooi donker goudgeel / 2,9 

Neus: de neus is al gelijk heel open en zeer stuivend. De tonen die ik eruit haal zijn rijpe tropische vruchten met prachtige weelderige zuren, wat vers gras, een lichte romigheid (geen hout) en amandel. De neus is medium complex. Later komt de neus nog beter los in het glas / 4,1 

Smaak: ook de smaak is zeer weelderig en streelt de tong. De zuren zijn rond en appelig. De tonen van de neus komen overeen met de tonen van de smaak, maar wel met een vleugje anijs. De body is medium vol en mondvullend en loopt mooi door naar de medium lange afdronk / 7,3 

Mijn eindoordeel over de Roero Arneis Sabbie van Gall & Gall: 
De weelderigheid – en vooral de zuren – van deze wijn zijn magnifiek en compleet, het maakt deze witte wijn zalig rond. De tonen zijn medium complex en van mij had hier nog wel een schepje bovenop gemogen. De body en de lengte zijn gewoon goed en niet overdreven maar dat past ook niet echt bij deze wijn. De Roero Arneis Sabbie lijkt niet echt verouderd en doet best nog jong aan. Het is nog steeds een zeer mooie wijn en bij een dergelijke wijn horen zeer mooie punten / 2,2 

Dus geef ik deze Roero Arneis Sabbie in de herhaling 16,5 punten 

Na deze proefnotitie heb ik de oude proefnotitie nog nagelezen. Er zit dus een dikke punt verschil in de 2 proefdata. Ik moet zeggen dat ik deze wijn hierboven weelderiger over vind komen. Ik vind het weelderige totaal niet terug in de oude proefnotitie, net of alle tonen meer bij elkaar zijn gekomen en in elkaar passen. Ik ben benieuwd hoe deze wijn over wellicht 1 of 2 jaar zal zijn. Wie weet hoe hoog de punten dan zijn geworden? Ik ben in ieder geval nu al nieuwsgierig. 

Is alcohol schadelijk voor de gezondheid? Klopt, er is wetenschappelijk bewijs dat overmatig alcoholgebruik het risico op het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker kan verhogen. Onder andere kanker in de mond, keel, slokdarm, lever, borst en dikke darm worden in verband gebracht met alcoholconsumptie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *