Rode wijn uit Catalonië, de Terra Personas Negra uit Montsant

rode wijn uit CataloniëRode wijn uit Catalonië is doorgaans een rijpe en volle rode wijn met veel alcohol. De wijnen uit Montsant, een DOC wijn, behoren tot de beste wijnen van Spanje.

Rode wijn uit Catalonië is heerlijk en heeft veel kwaliteit. Nooit krijg je uit die wijnstreek een onrijpe wijn vandaan. Altijd zijn de wijnen uit Catalonië volle rode wijnen. Een nadeel is misschien wel dat deze wijnen veel alcohol hebben.

rode wijn uit Catalonië Terra Personas

Waarom is een rode wijn uit Montsant zo goed?

Deze rode wijn uit Montsant in Catalonië is gemaakt van de druivenrassen Carignan, Grenache en Syrah. Er zit 50 procent Carignan (Carinena) in deze wijn, 30 procent Grenache (Garnacha) en 20 procent Syrah (Shiraz).
Montsant behoort tot de beste wijndistricten in Spanje. De wijnen zijn alcoholisch en omdat er weinig water valt in Montsant, zijn de wijnen ook altijd supervol. Waar normaal een opbrengst van 50 tot 60 hectoliter per hectare druivensap van de wijngaard komt, komt er in Montsant maar 10 hectoliter druivensap van de wijngaard. Dat maakt de wijnen ook meer kostbaar, er is per slot van rekening veel minder druivensap.

Een Nederlandse wijnmaker in Spanje

Deze rode wijn uit Catalonië wordt gemaakt door een Nederlander. Ruud Persoon is deze Nederlander en hij heeft jaren geleden zijn geluk beproefd door met zijn familie naar Spanje af te reizen. Hier is hij als wijnboer begonnen en hier begon ook zijn nieuwe leven.

 

Geproefd:
Terra Personas Negra 2008, rode wijn uit Catalonië

Kleur: de kleur van de Personas Negra is warm rood en goed vol. In de rand medium vol oranje en warm rood / 2,8

Neus: in de neus heeft deze rode wijn uit Catalonië veel rood fruit. Je ruikt wel dat de wijn al wat ouder wordt. Veel tertiaire geuren komen ook naar boven. Ik ruik framboos, ijzermineraal, het zoet van de alcohol, klei, veel kruiden en specerijen. De neus van de Terra Personas is vol en diep en komt goed los / 3,8

Smaak: wat een bak met fruit. Fruit en alcohol. Veel rijp rood fruit tonen komen je tegemoet. Kruiden, specerijen, pittige kersen, chocolade, klei enz. enz. Een enorm complexe en mooie wijn met een volle body en een lange afdronk / 7,6

Mijn eindoordeel over deze Nederlandse rode wijn uit Catalonië:
Het is al de vierde keer dat ik deze wijn proef en elke keer kan deze rode wijn mij opnieuw verbazen. Deze rode wijn lijkt niet oud te worden. Ja, deze rode wijn wordt anders – een wijn met meer tertiaire geur- en smaak indrukken – maar de kwaliteit blijft bovenaan staan. De enorme concentratie uit zich in de fruittonen en niet in de tannines. Een superzachte en verleidelijke rode wijn met veel Spaans alcohol. Een op en top Spaans product uit een prachtig wijngebied / 2,2

Dus geef ik deze prachtige rode wijn uit Catalonië een totaal van 16,4 punten