Rizzi Barbaresco 2016, een wijn om te veroveren

Wellicht een tikje onderbelicht: Barbaresco. Deze wijnen uit de Noord-Italiaanse regio Piemonte kunnen van grote klasse zijn.

Natuurlijk hangt alles af van de producent. In dit geval is dat Azienda Rizzi, gelegen in het plaatsje Treizo, even ten zuidoosten van Alba in de regio Piemonte. Dit wijnbedrijf is in 1974 gestart door Ernesto Dellapiana. Tegenwoordig  runnen zijn dochter Jole en zoon Enrico het fraaie wijnbedrijf. Rizzi heeft zo’n 44 hectare aan wijngaarden op verschillende locaties, waarvan de helft is aangeplant met de Nebbiolo druif. Verder teelt men de rassen Dolcetto, Barbera, Moscato, Freisa, Chardonnay en Pinot Noir. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 220 en 430 meter boven zeeniveau.

Deze Barbaresco uit het excellente oogstjaar 2016 is gemaakt van de Nebbiolo druif. De fermentatie vindt plaats in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks, voor een tijdsduur van 25 tot 35 dagen. De daarop volgende malolactische vergisting duurt ongeveer een maand. Voor de houtrijping van 12 tot 15 maanden wordt gebruik gemaakt van grote eikenhouten vaten van 50 hl. Daarna volgt een rijping in betonnen tanks voor 8 maanden. Na botteling nog enkele maanden flesrijping voor de “fine tuning” en de wijn is klaar voor de consument.

Rizzi Barbaresco 2016

Robijnrood van kleur met een gemiddelde intensiteit. De Nebbiolo heeft vaak niet zo’n diepe kleur. In de rand bleekrood uitwaaierend.
Een vrij open neus die rijk is aan verschillende aroma’s. Fruit van aalbessen en kersen. Ik neem ook wat florale geuren van rode rozen waar en wat vegetale geuren (brandnetel). Aards, natte bosgrond.
Vol en wat stroef in de eerste aanzet. Licht alcoholisch, iets drogend en een wat zanderig mondgevoel. Vrij stevige Nebbiolo zuren en bitters. Het fruit van de neus komt precies terug in de smaak. Wat cacao. Krachtig, strak en puur met een mooie frisheid en lengte.

Fraaie typerende wijn van de Nebbiolo druif. Dit is geen makkelijke wijn. Ik adviseer de wijn wat lucht te geven voor degustatie. Het is een wijn die je rustig moet proeven/analyseren en die jou moet veroveren, maar dan heb je ook wat. Neem er de tijd voor. Bewaarpotentieel: vanaf nu tot zeker nog 10 jaar.

Score voor de Rizzi Barbaresco uit het jaar 2016: 16,6 punten.

Rizzi Barbaresco is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. De prijs voor een fles ligt rond de 30 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *