Ripasso, de ‘lichter’ variant van de Amaronewijnen…
Ripasso, wat is dat eigenlijk?
Letterlijk betekent ripasso: gepasseerd! De basis Valpolicella wordt opnieuw gefermenteerd door de uitgeperste schillen van de Amarone toe te voegen, nadat deze zijn uitgedroogd en gefermenteerd volgens het governo systeem (Governo is een vinificatietechniek waarbij men de eerst geplukte druiven (10 à 15% van de oogst) laat drogen op matten in de zon.
In de schillen bevinden zich nog wat van de stoffen, met name glycerine en aromatische verbindingen, die Amarone zijn diepe geur en krachtige smaak geven.
Deze ingedroogde druiven worden nadien toegevoegd aan wijn die juist uitgegist is. Op deze wijze ontstaat dus een tweede gisting.
Zo dat weten we dan ook weer…
Drankdozijn.nl is de verkoper van deze Ripassowijn en aldaar kan je de wijn kopen voor een prijs van € 13,95.
Een alcoholpercentage van 14% is niet speciaal voor dit soort wijnen.
Hier heb ik nog een informatieve video van de wijn…
Ripassa Zenato 2011
Een volle dokerrode kleur over de gehele tong. Ook
goed vol in de rand. De diepte is diepdonker.
Mooie volle intense kleur. (2,9)
Een heerlijke fruitige neus. Aardbei/bramen en
donker orde bessen. Vol en intens. Rijp, tegen het
zoete aan. Kruidig en smakelijk. Chocoladetonen.
Licht alcoholisch. Redelijk goede neus. (4,0)
Op de tong soepel, rond, maar ook goed intens. Bramen/donker
rood bessenfruit. Licht droog, licht tannine. Rijp met
kruidige chocoladetonen. Goed op de mid-palate en een
goede tot brede afdronk met een licht zwart pepertje. (6,4)
Een Ripasso, zoals een Ripasso moet zijn: een lichtere
Amaronewijn. Mooi rond, soepel, maar ook intens. Zou wat
voller moeten zijn in de afdronk, maar nu zijn prijs zeker waard! (2,3)
Opdronk: Nu – 2019
Totaal : 15,6 punten (85+PP) ***
Proef smakelijkkk…
Chris