Riesling Feinherb Spätlese Oude wijnstokken van Immich Anker, Moezel, Duitsland

Riesling Feinherb Spätlese Oude wijnstokken van Immich Anker, Moezel, DuitslandEen Riesling Feinherb op de proeftafel van Alte Reben. Alte Reben zijn oude wijnstokken en dat betekent concentratie. Daarna komt de kennis en kwaliteit van de wijnmaker pas aan bod.

De Riesling Feinherb is een witte wijn die iets meer zoet in zich heeft en gemaakt is van de Riesling druif. Vaak wordt Feinherb ook geassocieerd met halfzoet, maar Feinherb zit hier eigenlijk net iets onder. Voor het gemak zien veel wijnliefhebbers het meer als een halfzoete witte wijn. Feinherb is het internationale antwoord op een witte wijn met iets meer restzoet.

De Riesling Feinherb van oude wijnstokken moet hier het mooie terroir laten zien die het Moezeldal rijk is. De steile hellingen zijn optimaal voor de concentratie, het gebrek aan water en de optimale vangst van de zonneschijn.

De term Feinherb is overigens ook voor het eerst gebruikt in het Moezeldal. Daar komt ook deze Immich Anker van oude druivenstokken vandaan. Vooral Moezelwijnen zijn gebaat bij de titel Feinherb. De wijnen hebben een hoge zuurgraad en door het kleine zoetje zijn de witte wijnen van de Moezel veel makkelijker voor beginnende wijndrinkers.
Wel zitten er verschillen in ‘Feinherb’ wijnen. Feinherb wijn mag een restsuiker hebben van 10 tot 20 gram per 0.75 liter. Dat is een enorm verschil dus van fles tot fles.

De Riesling Feinherb van Immich Anker wordt geproduceerd van 90 jaar oude stokken. Dat betekent meer concentratie. De concentratie komt omdat oude wijnranken veel minder en kleinere druiven geven. Daarom zit er ook meer concentratie in de wijn en dat moet je terug gaan proeven.

Deze witte wijn uit het Moezeldal van Anker is te koop bij Zwarts wijnen voor de prijs van € 14,90. Helaas zijn er nog maar weinig wijnen beschikbaar. Mocht je willen bestellen, stuur dan een mail naar martin@wijngekken.nl o.v.v. bestellen Riesling Feinherb. De homepage is https://www.zwartswijnen.nl. Je kunt de wijnen ook proeven (en kopen met 10% korting) in het restaurant Lemongrass (https://lemongrass.nu) in Oosterbeek. De wijn is eigen import en komt rechtstreeks vanaf de wijnboer. Op deze manier kun je messcherpe prijzen neerzetten voor kwaliteitswijnen.

Geproefd:
Riesling Feinherb van Immich Anker van oude wijnstokken of druivenstokken uit het Moezeldal in Duitsland

Kleur: de kleur van de Riesling Feinherb is medium vol, fonkelend en strogeel. De kleur in de rand is lichtgeel / 2,6

Neus: de concentratie van deze Riesling merk je gelijk op. Concentratie door oude wijnstokken en daarnaast ruik ik veel mineralen van leisteen. De concentratie zie je niet terug in de kleur, maar de neus barst ervan. De Riesling druif laat hier optimaal het terroir zien. De neus heeft een tinteling van de mineralen, gele appel, een vleugje groene appel en wat abrikoos. De neus is diep en vol / 3,8

Smaak: de smaak toont hier toch duidelijk een klein zoetje. Het zoetje geeft deze Feinherb nog meer kracht. De kracht die de wijn krijgt van de oude stokken komt hier nog eens bovenop. Een zeer mooie concentratie met gele appel, abrikoos, rijke honing en veel mineralen. De body is vol en krachtig en de afdronk van deze oude druivenstokken wijn is prachtig lang / 6,6

Mijn eindoordeel over de Immich Anker Riesling Feinherb van de Alte Reben:
Een prachtige wijn is deze Feinherb. De concentratie die je krijgt en het kleine zoetje maken de zuren van de Riesling druif prachtig compleet. Zo ontzettend zoet is zo’n Feinherb eigenlijk niet. Het maakt de Riesling zachter en makkelijker drinkbaar voor de beginnende wijnproever. Overigens kun je zo’n Riesling Feinherb zeer goed combineren met pittige gerechten, Indonesische schotels, oude kaas enz. enz., maar ook goed bij fruitsalades en fruitdesserts / 2,3

Dus geef ik deze mooie Riesling Feinherb van oude wijnstokken een totaal van 15,3 punten, een schitterende score