We proeven Vat 2 van de Riesling wijnen die gemaakt zijn met de sulfietvervanger SURE.
Mijn collega wijngek Martin is uitgebreid ingegaan op de sulfietvervanger SURE van het Nederlandse bedrijf Natural4Sure. Je kunt het HIER allemaal lezen.
Uit het persbericht haal ik het volgende:
SURE, wat staat voor Sulfite Replacer, is een antwoord op de vraag naar bio-based producten in de levensmiddelenmarkt. Consumenten willen weten wat er in hun producten zit, waar het vandaan komt en hoe het geteeld of geproduceerd is.
Voor alle duidelijkheid: wijn bevat van nature sulfiet. Er wordt sulfiet toegevoegd om oxidatie tegen te gaan en daarmee de houdbaarheid te waarborgen. Daarnaast bestrijdt sulfiet bacteriën en schadelijke gisten in de wijn.
Het gebruik van sulfiet geeft stof tot discussie omdat er bij mensen een sulfietintolerantie of sulfietallergie kan ontstaan, wat resulteert in uiteenlopende lichamelijke klachten.
De wijnen met sulfietvervanger SURE zijn geproduceerd en gebotteld door Stan Beurskens van Wijngaard St. Martinus. De Riesling druiven voor deze wijnen zijn afkomstig uit Duitsland.
Afgelopen maandag heb ik Vat 1 onder de loep genomen, nu is Vat 2 aan de beurt. Afgaand op mijn bevindingen ga ik er van uit dat Vat 1 malolactische gisting heeft ondergaan en Vat 2 niet.
We gaan proeven…
Riesling 2017 Vat 2
Een heldere, goudgele kleur, lijkt op appelsapgeel. Bleekgeel uitlopend in de rand. Mooie hangende tranen in het glas.
De neus geeft geel fruit van appel, ananas en banaan. Iets honing, wat kalk en natte steen. De neus is iets uitbundiger dan de Riesling Vat 1.
Vol en iets filmend op de tong. Meer geprononceerde zuren dan Vat 1. Deze Riesling Vat 2 heeft ook veel rijp geel fruit van limoen, appel, perzik en pruimen. Een licht pepertje en een duidelijk bittertje. Ook wat ziltig. Fris en gespierd door de zuren en iets tannine. De wijn komt wat minder rond over dan Vat 1. Verder zit er wel wat spanning in de smaak en maakt de wijn een licht robuuste indruk.
Deze Riesling Vat 2 is een prima wijn maar toch is ook dit geen herkenbare wijn van de Riesling druif. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Zo is het mogelijk dat o.a de volle kleur door meer schilinweking is veroorzaakt.
Nu ik beide vaten geproefd heb blijft de vraag staan of de sulfietvervanger de kleur, geur en van de wijn niet beïnvloedt. Helaas kunnen we daar geen antwoord op geven omdat we geen vergelijkend materiaal (wijn gemaakt van dezelfde druiven met sulfiet) hebben. Wat we wel kunnen vaststellen is dat er met deze sulfietvervanger smaakvolle wijnen gemaakt kunnen worden. En dat alleen is al een belangrijke constatering.
Score: 13,6 punten.
#natuurlijksulfiet #wijnzondersulfiet #citroenmelisse #wijnzonderhoofdpijn