Riesling 2017 Vat 1, Duitsland

Natural4Sure
Hoe smaakt wijn met een volledig natuurlijke sulfietvervanger? We gaan het proeven voor je!

Wijngek Martin heeft in zijn artikel “de eerste wijn zonder sulfiet, wijn maken zonder sulfiet kan nu” uitvoerig stilgestaan bij deze nieuwe ontwikkeling.

Ik citeer nog even een deel uit het persbericht:
Het Nederlandse bedrijf Natural4Sure introduceert ’s werelds eerste volledig natuurlijke sulfietvervanger: SURE. De vervanger is een vloeibaar extract, bestaande uit een combinatie van in Nederland geteelde citroenmelisse en een kruidenmengsel. SURE is ontwikkeld als alternatief voor chemische sulfiet door vooraanstaande wetenschappers van de HAS Hogeschool in Den Bosch. Vanaf 2014 is de natuurlijk vervanger getest op verschillende wijnoogsten uit Nederland, Duitsland en Frankrijk en is nu gereed om verder doorontwikkeld te worden.
SURE staat voor Sulfite Replacer.

Voor alle duidelijkheid: wijn bevat van nature sulfiet. Er wordt sulfiet toegevoegd om oxidatie tegen te gaan en daarmee de houdbaarheid te waarborgen. Daarnaast bestrijdt sulfiet bacteriën en schadelijke gisten in de wijn.
Het gebruik van sulfiet is enigszins discutabel omdat er bij mensen een sulfietintolerantie of sulfietallergie kan ontstaan, wat resulteert in uiteenlopende lichamelijke klachten.

Niemand minder dan Stan Beurskens van Wijngaard St. Martinus heeft zich beziggehouden met de vinificatie van deze twee wijnen met de sulfietvervanger SURE. De Riesling druiven zijn volgens de informatie afkomstig uit Duitsland.

Nu is het tijd om te gaan proeven. We proeven eerst Vat 1, aanstaande donderdag plaatsen we de recensie voor Vat 2.
Het verschil tussen de vaten zit in de malolactische gisting.
Onbevooroordeeld schenken we het proefglas in…

Riesling 2017 Vat 1

Een heldere, goudgele kleur. Een vrij diepe kleur voor een jonge Riesling.
De neus is in het begin licht muffig en iets gronderig. Later meer open: de geur van rijpe peer en abrikoos. Ook wat hinten van tropisch fruit en een touch van honing.
Op de tong is deze Vat 1 rond en de wijn geeft een vettig en mollig mondgevoel. Er is wat kruidigheid aanwezig. Ik proef ook wat amandel en in de verte iets groente (kool). Sappig en redelijk vol van body. Een tikje vanille en honing. Zoet rijp fruit in combinatie met kruidigheid. Het mist wel iets spanning. Riesling Vat 1 heeft zachte, milde zuren.

Een wijn die, als je ‘m blind zou proeven, zeker niet als een Riesling zou kwalificeren. Je kunt je afvragen of de sulfietvervanger de kleur, geur en smaak van de wijn doet veranderen. Om die vraag te beantwoorden zou je eigenlijk dezelfde wijn met “normaal” sulfiet ernaast moeten proeven. Ik kan deze vraag dan ook niet beantwoorden.
Let wel, dit is een overigens een wijn met een volle, zachte en fruitige smaak. Smaaktechnisch is het prima in orde.

Score: 13,9 punten.

Natural4Sure Riesling

#natuurlijksulfiet #wijnzondersulfiet #citroenmelisse #wijnzonderhoofdpijn