Réserve del Conte 2018 van Manincor, hoogstaand biologisch rood uit Alto Adige

Een prachtige cuvée van top producent Manincor uit Alto Adige. Deze wijn laat bij mij een uitstekende indruk achter.

Mijn eerste proefervaring met wijn van de Noord-Italiaanse producent Manincor. Een ervaring die naar meer smaakt!

Manincor: een vooraanstaand modern en biologisch wijnbedrijf

Manincor is een modern wijnbedrijf, gelegen bij het Lago di Caldaro (Kalterer See) in de regio Alto Adige (Südtirol). Sinds 1991 heeft graaf Michael Goëss-Enzenberg de leiding over Manincor. Vermeldenswaardig is de hypermoderne kelder die onder de wijngaard is gebouwd, grenzend aan het historisch huis. Circa 3.000 vierkante meter ruimte op drie ondergrondse verdiepingen biedt plaats aan grote houten vaten, barrique vaten, fermentatietanks, roestvrijstalen tanks, persen, het vulsysteem en niet in de laatste plaats voor flessenopslag. Die kelder zegt al veel over de ambities van dit wijnbedrijf.

De wijngaarden, met een oppervlakte van ongeveer 50 hectare, zijn gelegen op de hellingen rondom het landgoed. Er zijn verschillende locaties/percelen met ieder hun eigen naam waaronder de wijnen worden uitgebracht. Dat zijn Manincor, Lieben Aich, Campan, Mazzon en Leiten en Panholzer en Keil. De druivenrassen die Manincor in de wijngaarden heeft staan zijn divers: Pinot Blanc, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Moscato Giallo, Vernatsch, Cabernet Sauvignon, Lagrein en Merlot. Het scala aan wijnen is dan ook groot. Het bedrijf is sinds 2009 biodynamisch gecertificeerd.

Cuvée Réserve del Conte

De mooiste rode wijnen van Manincor komen van wijngaarden gelegen op de lagere, warme percelen. De bodem van de 12 hectare ommuurde Manincor wijngaard bestaat uit dolomitisch kalksteengrind, afgewisseld met vulkanisch graniet, porfier, kwarts en basalt.

Deze Réserve del Conte is een cuvée van 40 procent Merlot, 35 procent van de inheemse Lagrein en 25 procent Cabernet Sauvignon. De drie druivenrassen worden apart gefermenteerd waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijke gisten uit de wijngaard. Na de assemblage volgt een houtrijping van 12 maanden in gebruikte barriques. Réserve del Conte heeft 13 procent alcohol, best een wat bescheiden percentage in deze warme tijd.

De wijnen van Manincor zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Prijsindicatie: een fles van deze wijn kost u € 21,30.

Réserve del Conte 2018 van Manincor

Een fraaie granaatrode kleur, diep met een intensiteit van 4 uit 5. In de rand wat purper.
De neus kenmerkt zich vooral door veel aroma’s van donker fruit (bramen, zwarte moerbei en zwarte bessen). Wat confiture en vanille (van de houtrijping). Bosgrond en peper. Een open en verfijnde neus.
Een zeer aangename “ontmoeting” in de mond volgt. Vol en intens in de eerste aanzet. Smaken van chocolade, zoete drop, salmiak en anijs. Rijp gekonfijt rood fruit. Prachtige frisse zuren geven een boeiende spanning. Mooie, ronde tannines. Zuiver, rond, rijk en sappig van smaak.

Wat een prachtige rode wijn is dit! Alles klopt en vormt één geheel. Fluwelig, elegant, vol, fris, spannend en verleidelijk. Een wijn die zijn prijs absoluut waard is. Alto Adige laat zich van zijn beste kant zien. Ik ben razend benieuwd geworden naar de andere wijnen van Maninco. Houdbaar tot zeker 2028.

Een prima score van de Réserve del Conte 2018 van Manincor: 16,5 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #altoadige #sudtirol #italiaansewijn #manincor 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *