Reichsrat von Buhl Riesling 2018, wat kan een “gewone” Riesling mooi zijn!

Uit de Pfalz komt deze “basis” Riesling van het huis Reichsrat von Buhl.

Weingut Reichsrat von Buhl is opgericht in 1849 en gevestigd in Deidesheim. Sedert 2013 stond de voormalige keldermeester van het Champagnehuis Bollinger, Mathieu Kauffmann, aan het roer van Reichsrat von Buhl en hij heeft het bedrijf tot grote hoogte gebracht. In 2019 heeft Geschäftsführer Richard Grosche het huis verlaten. Sindsdien is de rol van Kauffmann (als die er nog is) en zijn verbondenheid met Reichsrat von Buhl mij (op dit moment) niet helder. Zijn naam wordt op de site van Reichsrat van Buhl in ieder geval niet genoemd onder het kopje “team”.
Het wijnhuis is lid van de VDP en produceert wijnen in alle voorkomende klassen van de VDP: Gutswein, Ortswein, Erste Lage en Grosse Lage.

In de bekende Eichelmann 2016 gids wordt Reichsrat von Buhl gewaardeerd met 4-5 sterren, bijna de hoogste kwalificatie.

De totale oppervlakte van de wijngaarden van Reichsrat von Buhl is 62 hectare. De belangrijkste druivensoorten die in de wijngaarden worden verbouwd zijn Riesling (87 procent) en Spätburgunder (7 procent). In bescheiden mate zijn de soorten Weissburgunder, Grauburgunder, Scheurebe, Sauvignon, Chardonnay en Gewürztraminer aanwezig.

Ik proef de Riesling uit het oogstjaar 2018. Een wijn met 12 procent alcohol.
Wijnen van Reichsrat von Buhl zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. De prijs die ik voor een fles van deze Riesling heb voldaan is € 9,40.

Reichsrat von Buhl Riesling 2018

Een heldere, licht strogele kleur met een gemiddelde intensiteit voor witte wijn.
En dan die neus: het citrusfruit springt je glas uit! Een rijke, geurige “Riesling neus” met veel mineralen, natte kiezels en een heerlijke frisheid.
Licht tintelend op de tong. Een volle smaak met knapperige gele appels, limoen en ananas. Uitermate sappig en rond met prachtige zuren die een crispy smaak geven. Lichte elegante bitters op de achtergrond. Mondreinigend. Droog, maar niet strak droog.

Een volle, zuivere Riesling die boordevol rijp citrusfruit zit. Prachtig in balans, dit is puur genieten! Riesling zoals Riesling moet zijn. Deze wijn krijgt door zijn uitstekende prijs/kwaliteit verhouding een zilveren plak!

Een prachtige score voor de “basis” Riesling: 16,3 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #riesling #pfalz #deutscheweine #vdp